Gemeente Veenendaal


Aanscherping beleid horeca-activiteiten verenigingen en stichtingen

Aanscherping beleid horeca-activiteiten verenigingen en stichtingen

Â

De gemeente Veenendaal gaat het beleid aanscherpen om oneerlijke concurrentie bij horeca-activiteiten van verenigingen of stichtingen tegen te gaan. Een beleidsnotitie moet duidelijk maken welke horeca-activiteiten een âpara-commerciëleâ instelling nu wel of niet mag uitvoeren. Burgemeester Elzenga: âSamen een biertje drinken na een wedstrijd in de kantine is natuurlijk prima, maar we willen voorkomen dat de commerciële horeca wordt benadeeld door oneerlijke concurrentie.â

Â

Er is onderscheid tussen commerciële horecaondernemers en paracommerciële instellingen. Paracommerciële instellingen zijn verenigingen en stichtingen die horeca-activiteiten ontplooien die losstaan van hun hoofddoelstelling, zoals wijk- en buurthuizen en kantines van sportverenigingen.
De hoofddoelstelling van bijvoorbeeld een voetbalvereniging is het verzorgen van voetbaltrainingen en voetbalwedstrijden. Het schenken van een biertje in de kantine, is niet de hoofddoelstelling van een voetbalvereniging. Als een vereniging buiten de tijden dat haar hoofdactiviteit plaatsvindt maaltijden en alcoholhoudende dranken verkoopt tegen een gunstigere prijs dan commerciële horecaondernemers kunnen vragen, wordt die commerciële horeca benadeeld. We spreken dan over oneerlijke concurrentie. De gemeente vindt het dan ook niet te tolereren dat sportverenigingen uit Veenendaal via reclame-uitingen ook mensen buiten het eigen ledenbestand oproepen om WK-voetbalwedstrijden te komen kijken tegen een gereduceerd dranktarief. Dit soort activiteiten valt niet binnen de drank- en horecavergunning die aan para-commerciële instellingen is verstrekt.