Gemeente Enschede

Enschede scoort onverminderd goed bij ondernemers

De gemeente Enschede doet het goed bij de ondernemers. Uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken in de 32 grootste steden van Nederland blijkt dat de ondernemers de gemeente Enschede met een 6,9 waarderen. Hiermee behoort Enschede tot de top van Nederland. Slechts vier steden scoren hoger. Het ministerie van EZ vergeleek in de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2010 de mening van ondernemers in de grootste steden op ondermeer de dienstverlening, economisch beleid, ruimtelijke beleid, parkeren en vervoer. Op vrijwel alle onderdelen scoort de gemeente Enschede boven het gemiddelde. Het onderzoek bevestigt het beeld dat ondernemers hebben van de gemeente Enschede. Zo riep werkgeversorganisatie VNO-NCW vorig jaar de gemeente uit tot "kampioen Regelruimen" en was het oordeel in een eerdere meting van het ministerie ook al goed.
Wethouder Economische Ontwikkeling, Marijke van Hees: "Dat we als Enschede er zo goed voor staan bij de ondernemers is zeer positief. Tevreden ondernemers zijn een belangrijke voorwaarde voor een goede economische ontwikkeling."

Het onderzoek is de derde van een reeks. In 2005 startte de serie onderzoeken met een nulmeting, in 2007 gevolgd door een tussenmeting en in 2010 met een eindmeting. Ook in de tussenmeting beoordeelden de ondernemers de gemeente Enschede al met een 6,9. De Benchmark is uitgevoerd door het onderzoeks- en adviesbureau ECORYS. Het onderzoek is onderdeel van de afspraken die in het kader van het Grotestedenbeleid (GSB) zijn gemaakt tussen het Rijk en de gemeenten. De gemeente Enschede heeft in het kader van het GSB-beleid als doelstelling een score te halen die minimaal het gemiddelde niveau van de 32 grote steden moet zijn, met daarbij een minimum van 6,0 voor de tevredenheid van ondernemers over de gemeentelijke doelstelling. Met een 6,6 op dit onderdeel van het onderzoek haalt Enschede ruimschoots die doelstelling.

Startersbeleid springt in het oog
Ondernemers waarderen het startersbeleid van de gemeente met een 6,8. Dit is hoger dan het gemiddelde van de G32. De gemeente Enschede biedt geen financiële ondersteuning aan startende ondernemers, maar probeert ze zoveel mogelijk te faciliteren, te coachen en goed door te verwijzen naar ondersteunende instanties. Wel beschikt de gemeente Enschede over een arbeidsplaatsregeling in de wijk Roombeek. Hier kunnen startende ondernemers ook voor in aanmerking komen.
Binnen het ondernemersloket wordt de gemeentelijke dienstverlening ook aan startende ondernemers gestroomlijnd. Zo probeert de gemeente ook functiemenging en kleine enclaves van bedrijven in de stad mogelijk te maken. Daarnaast geeft het Regionaal Orgaan Zelfstandigen begeleiding aan starters en ondernemers. Ook is er specifieke begeleiding en coaching voor startende en doorstartende innovatieve bedrijven. Tot slot probeert de gemeente het starten van een bedrijf eenvoudiger te maken door middel van het verminderen van regels en een kortere doorlooptijd voor vergunningen.
Verder organiseert de gemeente ondernemersavonden en elk halfjaar een welkomstbijeenkomst voor nieuwe ondernemers.

Plannen
De gemeente Enschede gaat volop door met het zorgen voor een goed ondernemersklimaat. De uitdaging is om de dienstverlening op het hoge peil te houden en waar mogelijk nog te verbeteren. Vermindering van de regels en een kortere doorlooptijd bij procedures zijn onderwerpen waar Enschede zich de komende tijd op richt.
Daarnaast krijgen informatie en communicatie de nodige aandacht. Nog niet iedereen kan zijn weg vinden binnen de gemeentelijke organisatie. Meer duidelijkheid en transparantie is daarom nodig.

Het rapport is te vinden op de website van het ministerie van Economische Zaken via onderstaande link:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ondernemen/documenten-en-public aties/rapporten/2010/06/25/benchmark-gemeentelijk-ondernemingsklimaat-2 010.html