Adviescommissie Water: wijzigingen waterbestuur goed doordenken

25/06/2010 13:00

Adviescommissie Water

De Adviescommissie Water (AcW) adviseert de Minister van Verkeer en Waterstaat niet te snel te besluiten over structuurveranderingen in het waterbestuur.

De Commissie is van mening dat de huidige publieke discussie over bezuinigingen in het waterbeheer zich te snel toespitst op het opheffen of samenvoegen van waterschappen en provincies. Waterveiligheid is in het laaggelegen Nederland van uitermate groot belang. Dat mag niet op het spel worden gezet. De Commissie is van mening dat op dit terrein een eigen afwegings- en financieringskader op zijn plaats is.

Ook in deze tijd van economische crisis pleit de AcW er nadrukkelijk voor voldoende tijd te nemen om na te denken over de inrichting van het bestuur, vanuit een langere termijn visie op het waterbeheer en van het openbaar bestuur in Nederland in het algemeen. Bovendien zet de Commissie vraagtekens bij de claims van diverse partijen over de hoogte van de bezuinigingen die gerealiseerd kunnen worden bij een bestuurlijke verandering.

De Commissie geeft in haar advies aan de Minister een aantal voorwaarden en uitgangspunten die van belang zijn bij de besluitvorming over de organisatie van het waterbeheer. Daarnaast doet zij suggesties voor kostenbesparingen in het waterbeheer die wel op korte termijn gerealiseerd kunnen worden.





http://www.adviescommissiewater.nl




Waterschap Aa en Maas