Watersportverbond - KNWV

Beperkte openingen brug over rivier de Noord

vrijdag 25 juni 2010

De brug over rivier de Noord bij Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht heeft technische problemen in de aandrijving van de brug. Dit is bij een reguliere inspectie van de brug aan het licht gekomen. Uit voorzorg en vanuit het oogpunt van veiligheid is vanaf vrijdag 25 juni het aantal brugopeningen voor de scheepvaart beperkt.

Brug over rivier de Noord - foto Beeldbank Min. VW/Bart van Eijk Onderhoud aan de brug zou gereed zijn in 2012. Rijkswaterstaat bekijkt nu of dit kan worden vervroegd. Op korte termijn moet verder onderzoek uitwijzen welke maatregelen nodig zijn om de brug in de tussentijd zo snel mogelijk weer naar het oude bedieningsregime te krijgen.

Gewijzigde bedieningstijden
Zowel beroeps- als recreatievaart boven 12.50 NAP dient rekening te houden met andere openingstijden van de brug, te weten 9 uur, 11.30 uur en 20.00 uur. De brug gaat per keer wel langer open. Er is voor deze tijden gekozen omdat de brug onderdeel is van de Staande Mastroute (route Delfzijl-Willemstad). De tijden sluiten in beide richtingen aan op de bedieningstijden van de spoorbruggen in Gouda. Zo kan met een goede planning toch de Staande Mastroute vlot gevaren worden.

Goede communicatie
Het Watersportverbond betreurt de ernstige beperking in de
bedieningstijden, maar begrijpt dat er geen andere mogelijkheid is. Het verbond heeft aangedrongen op een goede communicatie en op veilige wachtplaatsen om een paar uur te kunnen wachten op de brugopening. Rikswaterstaat zal de digitale Staande Mastroutebrochure aanpassen en zal flyers verspreiden.

Informatie
De scheepvaart is inmiddels via onder andere 'Bekendmakingen aan de scheepvaart' op de hoogte gesteld. Daarnaast wordt de scheepvaart (met name de recreatievaart) via uurberichten van de Verkeerspost Dordrecht en Post Ouddorp geïnformeerd. Meer informatie krijgt men via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.