Ministerie van Defensie

Veiligheidsoverleg overgedragen aan Afghaanse veiligheidsdiensten

25 juni 2010, 13.15 uur

Het maandelijkse veiligheidsoverleg in Uruzgan tussen coalitiepartners, internationale organisaties en lokale organisaties die niet aan de Afghaanse overheid gebonden zijn, is overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten. De vergaderingen, die in Tarin Kowt plaatsvinden, geven de aanwezigen informatie over de actuele veiligheidssituatie in de provincie.

Hulporganisaties hebben tijdens wederopbouw- en ontwikkelingsprojecten in Uruzgan bescherming nodig. ISAF-troepen zorgden hier aanvankelijk voor. Door de toegenomen kennis van Afghaanse veiligheidsdiensten en om meer verantwoordelijkheid terug te geven aan het lokale bestuur is besloten ook deze taak over te dragen.

Tijdens de meetings, waar tot voor kort geen Afghaanse veiligheidsdiensten aanwezig waren, geven het Afghaanse leger, de politie en de inlichtingendienst hun visie op de veiligheidssituatie. Op basis van de informatie uit de bijeenkomsten besluiten organisaties of ze een gebied ingaan om een opbouwproject te starten.

De organisaties reageren positief op de overdracht van het veiligheidsoverleg. Volgens hen is het een positieve ontwikkeling in het verkrijgen van het vertrouwen van de Afghaanse bevolking.

Verenigde Naties

De veiligheidsbijeenkomsten vinden plaats in het lokale kantoor van de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA). Deze VN-organisatie ondersteunt de Afghaanse bevolking, brengt hun behoeften in kaart en coördineert werkzaamheden van internationale organisaties.