Gemeente Middelburg

Â

Middelburg wint Groene Trui

Gemeente Middelburg heeft donderdag 24 juni in de Amsterdamse Arena de Groene Trui in ontvangst mogen nemen. De groene trui werd uitgereikt door de ZMf. De gemeente ontvangt de trui omdat Middelburg in Zeeland het meest ambitieuze collegeakkoord heeft als het gaat over nieuw klimaatbeleid. In de Amsterdam Arena werden twaalf gemeenten met de meest ambitieuze collegeakkoorden in het zonnetje gezet. Elke Milieufederatie beoordeelde in haar provincie de recente collegeakkoorden op klimaatambities.
Ed de Graaf ontvangt Groene Trui

Voor Zeeland heeft de ZMf alle Zeeuwse collegeakkoorden langs de klimaatlat gelegd. Middelburg behaalde de hoogste score van alle Zeeuwse gemeenten waar het gaat om maatregelen met betrekking tot klimaat en energie. De gemeente is realistisch door aandacht te vragen voor klimaatverandering en de gevolgen daarvan op een goede manier op te vangen. De gemeente is ambitieus door duurzaamheid en energieprestatie als uitgangspunten te hanteren, energiebesparende maatregelen af te spreken met de huursector en het verduurzamen van monumenten. Met dat pakket van maatregelen zet Middelburg een duidelijke stap naar een klimaatneutrale gemeente.

Groene Trui

Ed de Graaf, wethouder van Middelburg, die de groene trui in ontvangst nam, was zeer verguld. âEnkele maanden wethouder, en nu al prijs!â Hij is ambitieus, en zal zich komende jaar sterk maken voor klimaat en energie. âIk heb vandaag tijdens de workshop âlocale energieproductieâ goede ideeën opgedaan, waaronder de mogelijkheid om energie op te wekken door vergassing van het groenafvalâ. De ZMf gaat de komende vier jaar de Zeeuwse gemeenten volgen of zij hun klimaatambities ook daadwerkelijk waar gaan maken.

Beoordelingscriteria

De ZMf heeft bij haar beoordeling onder andere gekeken naar plannen van gemeenten om hun eigen organisatie en de gemeente als geheel klimaatneutraal te maken. Verder zijn de ambities op het gebied van energiezuinige bouw, bedrijvigheid en mobiliteit beoordeeld. Het stimuleren van duurzame energie en monitoring van het beleid zijn andere ijkpunten.

Klimaatkaravaan

De uitreiking van de Groene Trui vond plaats tijdens de slotbijeenkomst van de Klimaatkaravaan. De Milieufederaties zijn in dit project in debatten met burgers, bedrijven en gemeenten op zoek gegaan naar kansen om op lokaal niveau â in eigen buurt, dorp of stad â het klimaatprobleem aan te pakken. Als locatie voor de uitreiking is Amsterdam Arena gekozen omdat het Amsterdamse stadion in 2015 klimaatneutraal wil zijn.

Â

Â

Â

Â

Â

Gemeente Middelburg | Kanaalweg 3 | 4337 PA Middelburg | 0118 675000 | routebeschrijving | openingstijden | info@middelburg.nl