Waterschap Dommel

Verbod op onttrekken oppervlaktewater

Door geringe hoeveelheid neerslag laatste weken

Verbod op onttrekken oppervlaktewater

Met ingang van zaterdag 26 juni a.s. is het verboden om water te onttrekken uit beken en rivieren (oppervlaktewater) in het zuidelijke deel van het stroomgebied van Waterschap De Dommel. Het waterschap kondigt dit verbod af om te voorkomen dat er te weinig water in de beken en rivieren zit. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit, grondwaterstand en de flora en fauna. De verwachting is dat er ook de komende weken weinig neerslag zal vallen. Een verdere verlaging van de waterstand en afname van de stroming wil het waterschap zoveel mogelijk voorkomen.

Weinig water in sloten en beken

Een verbod wordt afgekondigd als de hoeveelheid water die door een beek stroomt minder dan 10% is van het jaargemiddelde en de weersvooruitzichten aangeven dat er geen regen komt. Het waterpeil in veel beken staat nu beduidend lager dan dat dat gebruikelijk is in de zomer. Bij andere beken is het peil wel redelijk, maar is de doorstroming van het water minder. De meeste hooggelegen sloten staan droog.

Betreffende beken

Het onttrekkingsverbod geldt voor het zuidelijk gedeelte van het gebied van Waterschap De Dommel. Het gaat met name om de volgende beken én de daarbij behorende zijwaterlopen:

Achterste Stroom, Beekloop, Beeksche Waterloop, Beerze, Beerzeloop, Buulder Aa, Dommel vanaf de Belgische grens tot het punt waar de Tongelreep in de Dommel komt , Ekkersrijt, Essche Stroom, Gender, Groote Aa, Groote Beerze, Heerenbeekloop, Hooidonksche Beek, Keersop, Kleine Aa, Kleine Beekloop, Kleine Beerze, Kleine Dommel, Nete, Nieuwe Leij, Peelrijt, Poppelsche Leij, Reusel, Rosep, Rovertsche Leij, Run, Spruitenstroom, Sterkelsche Aa en Sterkselsch Kanaal, Strijper Aa, Sonseheideloop, Tongelreep en Voorste Stroom.

Voor een overzichtelijk kaartje met alle beken waarop het onttrekkingsverbod van kracht is, kijk op
www.dommel.nl/onttrekkingsverbod.

Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties, maar ook voor mobiele installaties (zoals zuigwagens en giertonnen). Het drenken van vee en het bestrijden van brand met water uit beken of sloten is wel toegestaan.

Het verbod gaat zaterdag 26 juni 2010 in en duurt tot een nog nader vast te stellen tijdstip. De hoeveelheid neerslag en het herstel van de waterstanden zullen dat tijdstip bepalen.


---

Einde persbericht -