Ministerie van Buitenlandse Zaken

weg: zonnebloemen langs de nieuwe provinciale hoofdweg

Uruzgan goed op weg: zonnebloemen langs de nieuwe provinciale hoofdweg

Nieuwsbericht | 25 juni 2010

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar nu gaat het snel met de provinciale hoofdweg van Tarin Kowt naar Chora door de woeste natuur van de Afghaanse provincie Uruzgan. De eerste kilometers asfalt zijn gelegd en een reis die uren duurde is nu verkort tot een simpele autorit van een half uur.

Ook onder de Afghanen heeft de twijfel over de weg plaats gemaakt voor enthousiasme. Zij zien meer en meer het belang van de weg in. "Ik kan nu sneller naar de markt om mijn producten te verkopen," vertelt een Afghaanse boer uit het dorp Surkh Murghab.

Tjeerd de Zwaan, de Nederlandse ambassadeur in Kaboel, heeft de voordelen van de nieuwe weg met eigen ogen gezien op zijn bezoek aan Uruzgan. Hij vertrok uit de provinciehoofdstad Tarin Kowt over de geasfalteerde provinciale hoofdweg richting Chora naar het verder gelegen Surkh Murghab. Normaal gesproken zou de rit uren duren, maar met de nieuwe weg duurt de reis slechts een half uur.

Een weg als levensader
De nieuwe provinciale hoofdweg is over een afstand van elf kilometer geasfalteerd en naar verwachting zijn medio juli de eerste zestien kilometer af. Dit project wordt met Nederlandse financiering, onder begeleiding van de Duitse ontwikkelingsorganisatie Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ), door een Afghaanse aannemer uitgevoerd. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van arbeiders uit de dorpen langs de nieuwe weg. Ook voor het transport van grind en stenen worden lokale vervoerders benaderd.

Het is de bedoeling dat er snel wordt begonnen met de aanleg van het tweede stuk van 26 kilometer tot aan Chora.

De ambassadeur is onder de indruk van de voortang van de aanleg van de weg. In januari is begonnen met de aanleg van de weg en gezien de omstandigheden is het werk goed opgeschoten. "De weg is niet alleen een verbinding tussen noord en zuid, maar zorgt ook voor een economische impuls, meer veiligheid en daarmee ook meer ontwikkeling. De weg is een levensader die de verschillende stammen letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar brengt," vertelt de ambassadeur.

Onderzoeksboerderij
Tijdens zijn bezoek opende De Zwaan ook een nieuwe onderzoeksboerderij, waar onderzoek wordt verricht naar gewassen die economisch interessant zijn voor lokale boeren. Achter een zonnebloemveld wappert een Afghaanse vlag. De boerderij wordt geleid door het Afghaanse Ministerie van Landbouw.

Afghanen gebruiken veel olie in de keuken en zonnebloemen groeien goed in Uruzgan. Niet zo gek dus dat men op de idee is gekomen om zelf zonnebloemolie te produceren. Het idee slaat duidelijk aan: nieuwsgierige boeren lopen de deur plat bij de onderzoeksboerderij om te informeren naar de mogelijkheden om zelf zonnebloemen te gaan telen.

De onderzoeksboerderij bestond al, maar dankzij Nederlandse steun wordt de boerderij nieuw leven ingeblazen. GTZ, de organisatie die ook de provinciale hoofdweg aanlegt, assisteert en begeleidt het provinciale Ministerie van Landbouw met het aanleggen van een waterreservoir, het ontwikkelen van een onderzoeksprogramma en het opzetten van proefvelden.