Rijksvoorlichtingsdienst

WATERKERINGEN IN MOKBAAI TEXEL VERBETERD EN OP STERKTE

Dit is een persbericht van Rijkswaterstaat

Secretaris-generaal Siebe Riedstra van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag officieel de werkzaamheden aan de waterkeringen in de Mokbaai op Texel opgeleverd. Het afgelopen jaar heeft Rijkswaterstaat deze waterkeringen verbeterd en op sterkte gebracht.

In 2006 is het onderhoud en beheer van de waterkeringen overgedragen van Rijkswaterstaat aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Bij de overdracht is toen afgesproken dat Rijkswaterstaat de waterkeringen in de Mokbaai nog verbetert en versterkt. De waterkeringen van het Hollands Noorderkwartier voldoen daarmee allemaal aan de waterveiligheidsnormen. Tijdens het werk heeft Rijkswaterstaat rekening gehouden met het ecologisch bijzondere karakter van de Mokbaai, met het getij, het broedseizoen, het trekvogelseizoen in het najaar en het stormseizoen. Daarnaast is het project één jaar eerder afgerond.

Riedstra gaf in zijn toespraak aan dat we dit prachtige eiland nog steeds niet cadeau krijgen van de natuur. Sinds de afsluiting van de Zuiderzee is het evenwicht in de aan- en afvoer van zand verstoord. Er verdwijnt voortdurend zand in de diepe geulen van de Waddenzee. Daarnaast zorgt klimaatverandering voor een stijging van de zeespiegel. De gevolgen hiervan gaan ook aan de Wadden niet voorbij. Bij zware noordwester stormen verdwijnen regelmatig tientallen - soms honderden - meters duin in zee. We moeten hard werken om de kustlijn in stand te houden, om te voorkomen dat de duinenrij steeds smaller wordt. Dat is en blijft een verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. We kiezen voor een strategie van zandsuppleties. Want zand is de natuurlijke basis van het Waddengebied en zand is bewegelijk. Rijkswaterstaat blijft garant staan voor de Noordzeekust van Texel en blijft hier zandsuppleties uitvoeren. Daarnaast dragen de zandsuppleties die worden uitgevoerd voor de Noordzeekust bij a an de waterveiligheid op de waddeneilanden.

Meer info over de Mokbaai op www. Rijkswaterstaat.nl