Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Karpers Oosterpark

25 juni 2010

Het stadsdeel is bezig om mogelijke karpersterfte door de warmte in de vijver van het Oosterpark tegen te gaan. In de vijver van het Oosterpark zijn veel karpers. Zij hebben zich in snel tempo vermenigvuldigd. Omdat het water nu warmer aan het worden is, kan het zijn dat er karpers zullen sterven. Dat komt omdat er te weinig zuurstof in het water aanwezig is.

Karpers woelen veel, zodat het water troebel wordt en waterplanten verdwijnen. De waterplanten kunnen de karpers en andere vissen dan niet meer voorzien van zuurstof. Als het water dan ook nog warmer wordt, kunnen de vissen doodgaan.

Het stadsdeel gaat met de Hengelsportvereniging Amsterdam en andere deskundigen om tafel om snelle acties te bespreken. Bekeken wordt of de karpers gevangen kunnen worden en uitgezet kunnen worden in een meer natuurlijke omgeving voor de grote vissen. De vijver in het Oosterpark is voor hen eigenlijk geen natuurlijke biotoop. Een bijkomend voordeel is dan dat het water in de vijver van het Oosterpark weer helder zal worden, dat kleinere visjes en waterplanten meer ruimte en zuurstof krijgen. Ook zullen andere mogelijke maatregelen bekeken worden.
---