Belgische Federale Overheid


* Lancering van de officiële website van het Belgisch voorzitterschap

Lancering van de officiële website van het Belgisch voorzitterschap

Datum: 25 juni 2010

De Eerste minister, de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Europese Zaken hebben op 25 juni 2010 de website eutrio.be gelanceerd. Deze officiële website is het zenuwcentrum van de communicatie tijdens het Belgische EU-voorzitterschap en dus de authentieke bron van alle informatie en communicatie.

Afgestemd op verschillende doelgroepen

De website is afgestemd op de behoeften van drie doelgroepen: de pers, de personen die beroepsmatig betrokken zijn bij het voorzitterschap en het brede publiek. Voor elk van hen werden specifieke functionaliteiten ontwikkeld.

De pers vormt de schakel tussen de Europese Unie en de burger. Journalisten hebben rechtstreeks toegang tot de authentieke documenten en tot de persberichten van het EU-voorzitterschap aangevuld met multimediabestanden. De accreditatie gebeurt eveneens via de website. De honderden afgevaardigden die aan de forums en vergaderingen deelnemen, kunnen gebruik maken van de rubriek actualiteit en de uitgebreide kalender op de website.

De burgers, in België, Europa en andere landen, vormen een andere belangrijke doelgroep waarvoor een ruim aanbod van informatie beschikbaar is: foto's, nieuwtjes over de EU en de kalender met de culturele activiteiten. Naast achtergrondinformatie over het voorzitterschap publiceert eutrio.be informatie over België als gastland. Er is bijzondere aandacht besteed aan een grote toegankelijkheid van informatie voor alle bezoekers.

Full service multimedia center

Eutrio.be is een full service multimedia center, die de persberichten, foto's, video's en live-uitzendingen van persconferenties en seminaries bevat. RSS-feeds, sms- alerts van de Raad, hoge resolutie voor multimedia en de mogelijkheid om kalenders te exporteren vergroten het gebruiksgemak.

De website is altijd en overal te raadplegen op de mobiele versie. Via smartphone, pda, en gsm heeft u continu toegang tot de rubriek actualiteit en de kalender. U kunt ook de activiteiten van ministers en medewerkers op de voet volgen via Twitter. Dankzij de share-this-functie kunt u de informatie delen en hergebruiken op sociale netwerksites zoals Twitter en via bookmarks.

Duurzaam en herbruikbaar

Duurzaamheid en herbruikbaarheid zijn twee belangrijke waarden van het Belgische EU-voorzitterschap die ook voor eutrio.be gelden. De website is daarom gebouwd in het open source contentmanagementsysteem (CMS) Drupal. De broncode wordt bovendien ter beschikking gesteld van andere federale overheden en Europese lidstaten. De website is opgevat als een communicatieplatform, waarvan andere websites tijdens het EU-voorzitterschap gebruik kunnen maken voor foto's, audio- en videobestanden.

Raadpleeg de website eutrio.be.