Gemeente Hoogeveen

Voetbalfeest Hoogeveen probleemloos verlopen

Na de wedstrijd Nederland - Kameroen is donderdagavond opnieuw een grote groep jongeren in Hoogeveen de straat op gegaan om feest te vieren. Net als voorgaande wedstrijden stroomden jongeren samen op de rotonde bij het winkelcentrum De Weide. Op het hoogtepunt van het Oranjefeest waren naar schatting tussen de 300 en 350 mensen aanwezig. Waar zaterdag de politie moest ingrijpen bij openlijk geweld en vernielingen, maakte de Hoogeveense jeugd er dit keer een echt feest van, zonder noemenswaardige wanklank.

Vriendelijk waar het kan en streng waar nodig

Vooraf was vanuit de gemeente Hoogeveen, de politie en het Openbaar Ministerie duidelijk aangegeven dat er feest mocht worden gevierd en dat de grens lag bij het plegen van strafbare feiten, zoals vernieling en openlijk geweld. Dat is nu niet gebeurd en daarover zijn alle partijen zeer tevreden. Volgens politie en gemeente heeft de aanpak "vriendelijk waar het kan en streng waar het moet" goed gewerkt. Dit is ook al jaren de aanpak van de Drentse politie tijdens de TT-festiviteiten.
De 43 jongeren die zaterdag tijdens ongeregeldheden een gebiedsverbod kregen, zijn donderdagavond niet gesignaleerd. Er zijn ook geen arrestaties verricht. Locoburgemeester Ton Bargeman betreurt het dat de gebiedsverboden moesten worden opgelegd. "Maar deze jongeren hebben dit signaal serieus genomen en dat is goed. Ik heb er vertrouwen in dat zij zich ook de volgende wedstrijden aan het verbod houden", aldus Bargeman.

Vinger aan de pols

Maandag speelt Nederland de achtste finale tegen Slowakije. Politie en gemeente hebben besloten dezelfde werkwijze te hanteren. Dat betekent begeleiding van het feest, contact houden met de feestvierders, niet meer politie inzetten dan strikt nodig is voor de begeleiding van dit feest, maar wel ingrijpen zodra strafbare feiten worden gepleegd.