Prokkelshow Deurne wint Gouden Prokkel

25/06/2010 16:16

Het Netwerkhuis

Prokkelshow Deurne wint de Gouden Prokkel.

Onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan heeft de jury van de Gouden Prokkel de Prokkelshow uit Deurne uitverkozen tot winnaar van de Gouden Prokkel. Op vrijdag 25 juni heeft oud-staatssecretaris Clémene Ross deze overhandigd aan de deelnemers van de Prokkelshow. Tijdens een wervelende presentatie in het bedrijfsrestaurant van het VSBfonds in Utrecht, hebben de deelnemers om 16.00 uur de prijs in ontvangst genomen.

De Prokkelshow Deurne

biedt een podium aan verstandelijk beperkten, maar ook niet gehandicapten hebben zich gepresenteerd op het gebied van kunst en cultuur. Tijdens tien voorbereidende workshops hebben 160 deelnemers (met en zonder verstandelijke beperking) elkaar leren kennen en samen een optreden bedacht en ingestudeerd. Het resultaat is wervelende Prokkelshow in een uitverkochte zaal in het Cultuur Centrum Martien van Doorne.

Uit het juryrapport

Zowel de schaal en omvang van de activiteit - het aantal deelnemers en het aantal betrokken ondernemers - als de uitstraling van de activiteit maakte diepe indruk op de jury. De betrokkenheid van alle deelnemers, met en zonder verstandelijke beperking, was zeer intensief: zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering. Doorslaggevend voor de beoordeling waren de vele ontmoetingen die in aanloop naar de Prokkelshow hebben plaatsgevonden. De jury is dan ook van mening dat deze Prokkel prima tot voorbeeld voor velen kan fungeren. De Prokkelshow tenslotte gaf veel plezier, leidde tot verrassende resultaten, en vergrootte het aantal ontmoetingen weer flink.

"Het was een feest om erbij te zijn!"

Prokkel

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en zonder verstandelijke beperking. Het is het motto van de Verstandelijk gehandicapten 2daagse. Jaarlijks op de 2e vrijdag en zaterdag in juni staat Nederland bol van ontmoetingen: klein, groot, origineel, verrassend, leuk, inspannend en ontspannend, voor kinderen, tieners en volwassenen. Door samen iets te doen, elkaar leren kennen en ontdekken hoe verrijkend de inbreng van mensen met een verstandelijke beperking kan zijn. Prokkelen slaat aan, in 2008 waren er 40 Prokkels, in 2009 maar liefst 108 en nu in 2010 meer dan 170 Prokkels. Er hebben meer dan 10.000 mensen aan mee gedaan, verspreid over 173 locaties in het land.

De genomineerde Prokkels

Almere Voetbalprokkel

Biggekerke BBQ & disco

Deurne Prokkelshow

Deventer Groot Potje van Otje Prokkeldiner

Dokkum Tandem Prokkel

Drachten Ik en de samenleving

Emmen Kinderen verkennen Prokkelpad

Harderwijk Muziekbende in Harderwijk

Leiden Prokkelsportdag

Twente Aveleijn

De Verstandelijk gehandicapten 2daagse

De verstandelijk gehandicapten 2daagse is een initiatief van acht organisaties uit de zorg en wordt gefinancierd door een groot aantal verschillende fondsen, zoals het VSBfonds, SKaN fonds, Fonds NutsOhra, NSGK, Stichting Instituut Gak, Stichting SPZ, Stichting Porticus, Janivo Stichting, Fonds 1818, Stichting Weeshuis Doopsgezinden, Kattendijke Drucker Stichting, Stichting Zonnige Jeugd, Madurodam Steunfonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten.

Kijk op www.prokkel.nl voor meer informatie.

http://www.prokkel.nl