Ministerie van Defensie

Behoefte politietrainers in kaart gebracht

25 juni 2010, 16.14 uur

Er is behoefte aan extra trainers en opleiders voor de Afghaanse politie. Dat blijkt vandaag uit de inventarisatie die de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De politietrainingsmissie van de NAVO kan 450 trainers op verschillende opleidings- en trainingsinstituten in Afghanistan gebruiken. Verder is er behoefte aan 170 teams van 15 personen die pas opgeleide Afghaanse agenten bij hun werkzaamheden kunnen begeleiden. De EU-missie zit 100 man onder het gewenste sterkteniveau.

Nederland voert overleg met de Afghaanse regering, de EU en de NAVO over een eventuele Nederlandse missie om te zien waar extra inzet het meest urgent is. Of er daadwerkelijk een missie komt, moet door het volgende kabinet worden besloten, aldus beide bewindslieden.

Opgedane ervaring

Nederlandse trainers hebben veel Afghaanse agenten opgeleid (Foto: ministerie van Defensie)

De Afghaanse regering en andere partners hebben laten weten dat ze de Nederlandse kennis en kunde zeer zouden verwelkomen. De Nederlanders hebben hun expertise op het gebied van politietraining in Afghanistan sinds 2002 opgebouwd.