Ministerie van Defensie

Veteranen geëerd met Korealoop

25 juni 2010, 16.16 uur

Als eerbetoon aan de Nederlandse Koreastrijders is vanmiddag een tweedaagse estafetteloop van start gegaan. Vandaag 60 jaar geleden brak de Korea-oorlog uit. De deelnemende veteranen en militairen lopen 123 kilometer, van de Oranjekazerne in Schaarsbergen naar het Haagse Malieveld waar morgen de Nederlandse Veteranendag plaatsvindt. Het aantal kilometer komt overeen met het aantal in Korea omgekomen en vermiste militairen.

De teams van 2 of 3 hardlopers lopen het traject in estafettevorm en worden morgen rond 12.00 uur op het Malieveld verwacht. Het estafettedetachement loopt vervolgens mee in het veteranendefilé. De 17 lopers worden morgen onder meer onthaald door een groep Koreaveteranen, de plaatsvervangend ambassadeur van Zuid-Korea en een delegatie van het Regiment Van Heutsz van 11 Luchtmobiele Brigade. Onder de lopers bevinden zich 3 militairen van 12 Infanteriebataljon `Van Heutsz'.

Regiment Van Heutsz

Kort na oprichting, 60 jaar geleden door toenmalig koningin Juliana, werd het Regiment van Heutsz ingezet in Korea. Het regiment zette de traditie van het voormalige Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) voort.

12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment van Heutsz van de Luchtmobiele Brigade heeft op zijn beurt de tradities voortgezet. Deze hedendaagse eenheid kan binnen 20 dagen geheel of gedeeltelijk ergens ter wereld worden ingezet. Dat kan zijn voor vredesmissies en nationale taken, maar ook bij terrorismebestrijding of oorlog. Eenheden of personeel van de brigade zijn ingezet in voormalig Joegoslavië, Macedonië, Eritrea, Irak en Afghanistan.