Gemeente Anna Paulowna

Polderse veteranen in het zonnetje


Vrijdagmiddag 25 juni 2010 was het Wapen van Holland in Anna Paulowna even het domein van Polderse veteranen. Op uitnodiging van de gemeente kwamen ruim zeventig veteranen bij elkaar voor een hapje en een drankje, maar vooral om samen ervaringen uit te wisselen en herinneringen op te halen.

Verdiende erkenning

Â

In haar welkomstwoord noemde locoburgemeester Lia Franken de veteranendag âeen eerbetoon aan alle veteranen, waarbij erkenning en waardering centraal staatâ. Franken vindt dat onze veteranen deze waardering verdienen. Ze sprak de Polderse veteranen toe: âVan onze regering, maar in feite van alle Nederlanders, mag u alle steun verwachten. Waardering voor het feit dat u zich met gevaar voor eigen leven voor Nederland, en steeds vaker in internationaal verband, onder verschillende omstandigheden en op diverse plaatsen in de wereld hebt ingezet.â Die erkenning is lang achterwege gebleven, maar door initiatieven als de landelijke veteranendag en meer aandacht voor missies in de media groeit het begrip en de waardering de laatste jaren.

Â

Buddy's voor altijd

Ter nagedachtenis aan de militairen die niet terugkeerden van hun missies werd een minuut stilte gehouden. Want ondanks het feit dat de missies in de loop der jaren flink veranderden, blijven sommige dingen hetzelfde; de risicoâs, de woede en het verdriet om gewonden en gesneuvelden. Maar gelukkig ook de kameraadschap onderling: âop je buddy kan je altijd vertrouwenâ. Dat die onderlinge verbondenheid voor altijd is was ook op de Polderse veteranendag nog goed voelbaar.