Gemeente Breda

Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat

Bredase ondernemers waarderen het ondernemingsklimaat in Breda met het rapportcijfer 6,9. Dat blijkt uit de landelijke Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2010, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Dit is een verbetering ten opzichte 2005, toen het Bredase ondernemingsklimaat in de benchmark beoordeeld werd met een 6,7.
âDit verbeterde rapportcijfer geeft blijk van de waardering voor alle inspanningen die we als gemeente, samen met andere partijen in de stad, de afgelopen jaren hebben verricht om het ondernemersklimaat te verbeteren. Denk aan de Economische Impulsnota en het Grote Steden Beleid.â

De gemeente Breda laat op alle aspecten van het ondernemingsklimaat een positieve ontwikkeling zien. Op de fysiek-ruimtelijke aspecten scoort de gemeente goed. Met name de waardering voor de bereikbaarheid per auto (6,9), de parkeermogelijkheden (7,0) en de staat van de openbare ruimte (7,0) is relatief hoog gewaardeerd. De waardering voor de dienstverlening van de gemeente scoort een 6,5. Het gaat dan om de duidelijkheid van beleid en regels, van de gemeentelijke organisatie, aandacht voor verbeteringen en de kwaliteit van de dienstverlening. Op al deze aspecten is de gemeente Breda volgens de bedrijven de afgelopen vijf jaar vooruit gegaan. Breda scoort op dit punt boven het landelijke gemiddelde rapportcijfer (6,8) van de 31 grote steden.

Bij het beoordelen van het ondernemersklimaat zijn de ondernemers gevraagd welke twee elementen voor hen het zwaarste wegen. Het antwoord van de Bredase bedrijven luidt: de communicatie en de dienstverlening door de gemeente en de vergunningverlening. Opvallend is dat in andere gemeenten veel vaker verkeersbeleid en parkeren wordt genoemd. Waarschijnlijke verklaring volgens de onderzoekers is dat deze zaken in Breda al als goed worden ervaren en dus ook minder aandacht behoeven.

De grootste vooruitgang is geboekt op de ontwikkeling en herstructurering van bedrijventerreinen, met name de bedrijventerreinen Hazeldonk en Krogten/Emer-Hintelaken. Ook het promotie- en acquisitiebeleid is in waardering gestegen.

Diverse stakeholders (bijvoorbeeld vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de Kamer van Koophandel, het onderwijs en de banksector) in de stad zijn in het onderzoek gevraagd te reageren op de uitkomsten van de bedrijvenenquête. Zij herkennen zich grotendeels in de resultaten. Zo zijn zij onder meer erg te spreken over de vestiging van Dinalog (Dutch Institute for Advanced Logistics) in Breda en vinden ook dat vooruitgang is geboekt op het gebied van revitalisering. Daarnaast geven zij aan dat de gemeente nog meer zou kunnen investeren in de herontwikkeling van bestaande panden.

De Benchmark Gemeentelijk Ondernemersklimaat vraagt bedrijven in de 31 grote gemeenten naar hun oordeel over allerlei aspecten van het ondernemersklimaat, zoals beschikbare ruimte, bereikbaarheid, parkeren, veiligheid, startersbeleid en kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening.

De rapport voor Breda is te downloaden op www.breda.nl. Het ministerie van Economische zaken publiceert de landelijke rapportage.

Breda, 25 juni 2010

Te downloaden:

* Breda Stadsrapportage 2010 21-06.pdf