Gemeente Breda

Samenwerkingsovereenkomst organisaties Bredase dierenweides

Vrijdagmiddag 25 juni hebben vertegenwoordigers van Bredase dierenweides en Gemeente Breda een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Hierin zijn de rechten en plichten van Gemeente Breda en vertegenwoordigers van de dierenweides vastgelegd, met als doel laagdrempelige recreatieve buurtvoorzieningen voor vooral gezinnen en kinderen.

De dierenweides liggen in Bavel, Zandberg, Ulvenhout en Prinsenbeek en worden beheerd door vrijwilligers. De gronden zijn eigendom van de gemeente die de dierenweides ondersteunt met onderhoud, tegemoetkoming in de kosten en advies en informatie. De weides zijn een ontmoetingsplek voor buurtgenoten en hebben een educatieve functie.

De wet- en regelgeving rondom dierenwelzijn en hygiëne is de laatste jaren aangescherpt.
Informatie en kennis over bijvoorbeeld uitbraken van dierziekten en de daaruit voortkomende maatregelen zijn erg belangrijk. Als het gaat om deskundigheid op deze terreinen vervult Bezoekerscentrum Wolfslaar een centrale rol.

Daarnaast hebben vertegenwoordigers van de dierenweides contact met de gemeente over beheer en onderhoud van de terreinen. Daarover zijn in de samenwerkingsovereenkomst heldere afspraken gemaakt. Gemeente Breda onderstreept de maatschappelijke meerwaarde van de dierenweides en is erg verheugd over de geweldige inzet van de vrijwilligers.

In 2009 is een eenmalige rijkssubsidie beschikbaar gesteld voor de dierenweides. Daarmee zijn hekwerken, stallen en educatieve voorzieningen vervangen. De impuls heeft ook gezorgd voor een onderlinge kennismaking tussen de bij de weides betrokken organisaties. Ook is afgesproken dat de gemeente een jaarlijkse bijeenkomst organiseert over zaken die deze organisaties aangaan.

Breda, 25 juni 2010