Gemeente Hoorn

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw A. Alberts

Op vrijdag 25 juni 2010 heeft burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen een koninklijke onderscheiding overhandigd aan mevrouw A. Alberts. Dit gebeurde tijdens de opening van het nieuwe gebouw van Berend Botje in de Huesmolen. Mevrouw Alberts is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar vele verdiensten op het gebied van kinderopvang.

Berend Botje is een van de grootste gastouderbureaus van Nederland. 18 jaar geleden heeft mevrouw Alberts het opgericht als eenmansbedrijf op een achterkamertje. Daarna is het uitgegroeid tot een toonaangevend gastouderbureau met ruim 220 medewerkers. Berend Botje heeft een voortrekkersrol in Nederland.

Gastouderopvang Mevrouw Alberts heeft de koninklijke onderscheiding gekregen voor haar vele verdiensten op het gebied van kinderopvang. Vanuit haar politieke functie als raadslid in Hoorn zag ze in 1992 het gebrek aan goede kinderopvang en wilde daar wat aan doen. Haar missie was en is het aanbieden van kwalitatief goede kinderopvang, zodat moeders de kans krijgen door te werken. Mevrouw Alberts is degene die gastouderopvang op de kaart heeft gezet. Zij heeft hier richting en inhoud aan gegeven door onder andere het opstellen van een pedagogisch beleid en ontwikkeling van een speciale training voor gastouders. Daarnaast ontwikkelde zij een franchiseformule voor zelfstandig ondernemerschap voor gastouders, wat tot nu toe al door 120 gastouderbureaus in Nederland is overgenomen.

Overige verdiensten Van 1982 tot 1992 is mevrouw Alberts betrokken geweest bij Moeders voor Moeders, afdeling Hoorn. Daar deed zij veel acquisitie en organiseerde zij bijeenkomsten. Van 1982 tot en met 1994 had zij namens de PvdA zitting in de Hoornse gemeenteraad en was zij bestuurslid van het Samenwerkingsorgaan West-Friesland. Sinds 1992 is mevrouw Alberts betrokken bij de Hoornse Ondernemers Compagnie waarvan zij zes jaar voorzitter is geweest. En sinds 1995 is zij bestuurslid van de Hoornse Ondernemers Federatie. Ook is zij betrokken geweest bij de Vrouwenbeweging en heeft zij zich ingezet voor de Stedenband Hoorn-Pribram.

Hare Majesteit de Koningin heeft besloten mevrouw Alberts te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen mocht tijdens de opening van de nieuwe kinderopvanglocatie van Berend Botje in de Huesmolen de koninklijke onderscheiding opspelden.