Gemeente Rotterdam

gevangenis noordsingel in september op de markt

25 juni 2010 | Deelgemeente Noord | persbericht

De verkoop van het Noordsingelcomplex waaronder het Huis van Bewaring en het gerechtsgebouw aan de Noordsingel komt meer in zicht. Met het verschijnen van het biedboek kunnen geĂŻnteresseerde ontwikkelaars en marktpartijen vanaf september plannen gaan maken. Het college van burgemeester en wethouders hebben op 22 juni ingestemd met het biedboek met daarin de randvoorwaarden die de gemeente en het rijk willen stellen aan de toekomstige plannen voor dit gebied. Wat de gemeente betreft moet er ruimte zijn voor groen. Een lang gekoesterde wens in het Oude Noorden.
afbeelding

De onderhandelingen over het biedboek met het rijk hebben tijd gekost. Voor de gemeente Rotterdam en deelgemeente Noord is het belangrijk om te zorgen dat er zoveel mogelijk groen komt. Het is een van de weinige kansen om in het dichtbebouwde Oude Noorden groen gebied te krijgen en een grote wens van omwonenden. Het is uiteindelijk gelukt om groen als een belangrijke eis voor de toekomstige plannen te benoemen. Het rijk vindt het belangrijk dat de historische waarden van de monumentale gebouwen een goede plek krijgen en dat er een verantwoorde verkoopopbrengst is. In het biedboek staan daarnaast de vereiste kwaliteiten benoemd op stedenbouwkundig, architectonisch en integraal gebied. Alles is er op gericht dat de herontwikkeling een impuls voor de wijk en stad oplevert.

Bewoners hebben meegedacht over de randvoorwaarden voor de toekomstige herontwikkeling. De bewonerswerkgroep `Achter de muur' heeft haar visie, wensen en kaders verwoord en verbeeld in het boekje 'Penitentiaire (Her)inrichting Noordsingel'. Belangrijk voor bewoners zijn een openbaar park rondom de monumentale gebouwen, gevarieerde (kleinschalige) functies, behoud van het karakter van de Burgemeester Roosstraat, beperkte nieuwbouw en ondergronds parkeren. Deze wensen zijn grotendeels als criteria in het biedboek opgenomen. Wat de bewonersgroep betreft, moet er meer garantie voor groen zijn.

In september kunnen marktpartijen het biedboek bij het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) opvragen en plannen gaan maken. Daar hebben zij tot januari 2011 de tijd voor. Vervolgens zal een deskundige commissie onder voorzitterschap van de rijksbouwmeester de plannen beoordelen volgens een nauwkeurig vastgestelde selectieprocedure. In de commissie zitten verder vakexperts en een vertegenwoordiging van de gemeente en het rijk. Bewoners mogen advies geven.