Ministerie van Defensie

Paradropping voorproefje Nederlandse Veteranendag

25 juni 2010, 16.25 uur

Een team parachutisten van Defensie is vanmiddag in de Hofvijver van Den Haag geland. De sprong was een voorproefje van de Nederlandse Veteranendag die morgen in de Hofstad plaatsvindt.

In de Ridderzaal wordt zaterdag een korte plechtigheid gehouden waarbij op verschillende manieren wordt stilgestaan bij de inzet van veteranen en de erkenning die zij daarvoor in de maatschappij verdienen.

Stoet van veteranen

Na deze ceremonie ontvangen ongeveer 70 militairen op het Binnenhof de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. 's Middags trekt een stoet van ruim 3000 veteranen door de stad voor een defilé dat wordt afgenomen door de Prins van Oranje. Ook voeren historische en moderne vliegtuigen en helikopters een fly past uit. Meer informatie over de Nederlandse Veteranendag is te vinden onder Uitgelicht.

Regionale veteranendagen

In het gehele land vinden in verschillende gemeentes veteranendagen plaats. Zo zijn de afgelopen dagen in onder meer Breda en Rotterdam de veteranen in het zonnetje gezet. Ruim 100 oud-strijders liepen vandaag in Breda mee in een defilé. Mede door het mooie weer trok deze speciale dag veel bezoekers.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb was donderdag 24 juni op de Rotterdamse Van Ghentkazerne aanwezig om de veteranen een warm hart toe te dragen. De dag op de marinierskazerne was er een van herinneringen ophalen, verhalen vertellen en oude bekenden ontmoeten.

Ook op andere plekken in het koninkrijk wordt veteranendag gevierd. Zo kwamen op Curaçao oud-strijders en belangstellenden bijeen om stil te staan bij de inzet van de militairen in het verleden.

Krijgsmachtdeel

Vele veteranen van de Koninklijke Landmacht hebben 30 mei al veteranendag gevierd. De speciale veteranendag voor de landmacht viel toen samen met de Landmachtdagen. 9 juni vond de veteranendag voor de marine plaats. Meer informatie over de veteranendagen voor specifieke krijgsmachtdelen zijn te vinden op de website van het veteraneninstituut.