Ministerie van Defensie

Overleg met dorpsoudsten voor de kust van Somalië

25 juni 2010, 16.35 uur

Dorpsoudsten uit het plaatsje Xhabo in Noordoost-Somalië hebben gisteren aan boord van een landingsvaartuig van Hr. Ms. Johan De Witt overlegd met manschappen van het Nederlandse marineschip. Tijdens deze vergadering is informatie uitgewisseld over de piraterij voor de kust van Oost-Afrika.

Niet alleen de internationale gemeenschap lijdt onder het criminele gedrag van de piratengroepen. Ook de bevolking van de kuststrook heeft te lijden onder hun activiteiten. Met regelmaat worden vissersboten afgepakt, dorpelingen lastig gevallen en beroofd. Aangezien het marineschip al enige tijd voor de kust van Somalië opereert, vormde dit het ideale moment om dorpsoudsten te spreken.

Open gesprek

Het overleg vond plaats op een landingsvaartuig van Hr. Ms. Johan de Witt. - Foto: ministerie van Defensie

Volgens kapitein-ter-zee Ben Bekkering, commandant van Hr. Ms. Johan de Witt, was het een open en informatief gesprek. De dorpsoudsten gaven onder meer aan dat de autoriteiten niet altijd in staat zijn om de dorpen te beschermen. Ook zijn ze vaak bang om te gaan vissen, omdat ze dan de kans lopen dat hun boten worden afgepakt. Zij spraken hun hoop uit over de steun van de internationale marines die op dit moment in de Golf van Aden opereren.

Medisch spreekuur

Na het gesprek vertrokken de dorpsoudsten weer met hun skiff (bootje) huiswaarts. Als teken van goede wil zijn de landingsvaartuigen later voor het dorp teruggekeerd voor een medisch spreekuur. In overleg zijn ongeveer 20 dorpelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, met skiffs naar de Nederlandse militairen gebracht en door het medisch team van de Johan de Witt onderzocht.

Einde inzet

Hr. Ms. Johan de Witt rondt op dit moment haar tour in operatie Atalanta, de antipiraterij-missie van de Europese Unie, af. Het schip zet binnenkort koers naar Den Helder waar zij op 16 juli aankomt.