Rijksvoorlichtingsdienst

Dubbel opstaptarief in de trein onaanvaardbaar

Zolang de regionale spoorvervoerders en NS geen oplossing hebben voor het dubbele opstaptarief, blijft het papieren treinkaartje geldig. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat bereidt hiervoor een Algemene Maatregel van Bestuur voor. De minister stelt een onafhankelijke commissie in die een structurele oplossing moet bieden, zo liet hij de Tweede Kamer vrijdag weten.

Een treinreiziger die met de OV-chipkaart reist betaalt per vervoerder een opstaptarief. Als hij één reis maakt met verschillende spoorvervoerders, bijvoorbeeld van Assen naar Winschoten, van Kerkrade naar Venlo of van Utrecht naar Winterswijk, kan hij twee tot drie keer het opstaptarief betalen.

Minister Eurlings stelt dat de decentrale overheden en de vervoerders een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor de reizigers en dat hun horizon niet op hoort te houden bij de concessiegrenzen. Alle partijen zijn het erover eens dat het wenselijk is om tot één opstaptarief te komen. Om de belangen van de reiziger zeker te stellen gaat Eurlings de vervoerders verplichten het papieren treinkaartje te accepteren zolang het probleem van het dubbele opstaptarief niet is opgelost.