Gemeente Zoetermeer

Sobere tijden voor Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer bezuinigt fors de komende vier jaren. In de door het college gepresenteerde plannen is sprake van een bezuinigingsopgave van EUR 4 miljoen in 2011 die de komende jaren oploopt naar EUR 11 miljoen in 2014 en uiteindelijk EUR 17,5 miljoen in 2017. Deze bezuinigingen komen bovenop de vorig jaar al in de begroting opgenomen bezuiniging van
EUR 6 miljoen.

Gemeenteraad en college zijn het erover eens dat dit op een sociale manier moet gebeuren. Bewoners mogen er zo weinig mogelijk last van hebben. Wethouder financiën Edo Haan was meteen heel duidelijk "Iedereen in Zoetermeer gaat het merken dat de gemeente enorm moet gaan bezuinigen. Het is een illusie te denken dat de Zoetermeerse inwoners, de bedrijven, de instellingen, de ambtenaren hier niets van zullen merken." Binnen de gemeentelijke organisatie zelf wordt zeker bezuinigd. De raad maakt geen buitenlandse reis binnen de huidige collegeperiode.

Tijdens het voorjaarsdebat stemde de raad in met het collegeprogramma 2010-2014. Met een aantal moties en amendementen gaf de raad het college opdracht een aantal zaken te onderzoeken en uit te voeren. Zo komt er onderzoek naar het draagvlak voor de zondagsopenstelling van winkels in het Stadshart en in de wijkwinkelcentra. Ook wordt de omvang van verborgen armoede in Zoetermeer onderzocht, speciaal onder kwetsbare doelgroepen. Daarnaast aandacht voor de groep zorgmijders mensen die beslist verzorging nodig hebben, maar de zorgmogelijkheden niet willen benutten. Bekeken wordt hoe groot deze groep is en hoe zij bereikt en ondersteund kan worden. In de toekomst krijgen begeleiders van gehandicapten gratis toegang tot de Zoetermeerse zwembaden. Samen met het Vrijwilligersinformatiepunt wordt een plan gemaakt om nog meer vrijwilligers te trekken.

Op het gebied van veiligheid wil Zoetermeer een onderzoek doen naar de mogelijkheden om aan te kunnen sluiten bij het Veiligheidshuis voor de regio Haaglanden. Overlast en criminaliteit kunnen zo optimaal worden aangepakt. Horecagelegenheden worden ondersteund in het gezamenlijk weren van mensen die zich misdragen. Op de gemeentelijke website komt nog meer informatie over de integrale veiligheid, ook op wijkniveau. Op de schoolpleinen komt naast het huidige drankverbod ook een drugsverbod.

Veel aandacht ook voor de jeugd. Met twee optredens werd aandacht gevraagd door en voor jongeren. Hiermee ging de via een motie gevraagde publiekscampagne "De jeugd doet er toe" ter plekke van start. Jongeren willen en krijgen hierin op positieve manier aandacht. Sporten is belangrijk voor de conditie en gezondheid van kinderen. Op scholen moeten sportverenigingen komen om de kinderen te stimuleren te sporten.

Voor een duurzaam Zoetermeer worden E-readers aangeschaft voor alle raads- en commissieleden die dit willen. Zo wordt de enorme papierberg teruggedrongen. Bij groot onderhoud van de skatebaan bij 2BHome wordt duurzaam materiaal gebruikt.

Alle 24 aangenomen moties en 2 amendementen zijn richtinggevend voor de begroting 2011 die op 8 en 11 november wordt besproken.

Over de gemeente Zoetermeer Centraal gelegen in de randstad heeft Zoetermeer ruim 120.000 inwoners. Met 51.000 arbeidsplaatsen, waarvan 6.200 in de ICT-sector, en een hoog opgeleide beroepsbevolking van 58.000 personen, kent Zoetermeer een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Zoetermeerders waarderen hun stad om het woongenot en de uitstekende voorzieningen, waaronder landelijk aansprekende leisurevoorzieningen. Ruim een kwart van de stad is groen en water.