Wageningen Universiteit en Researchcentrum

25 jun 2010
Nummer: N

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (divisie Plant) heeft de nematodencollectie van de Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, overgenomen. Ernst van den Ende van de Plant Sciences Group en de Harmen Harmsma van de divisie Plant van de nieuwe VWA, hebben gisteren hun handtekening onder de overeenkomst gezet.

De Wageningse collectie van nematoden (aaltjes) is de enige in Nederland en op het gebied van zogenoemde types, de grootste nematodencollectie ter wereld. Types zijn "naam dragende preparaten". Net na de Tweede Wereldoorlog is de collectie door de Plantenziektenkundige Dienst (PD) opgezet door P. Loof en M. Oostenbrink. Ze werd later overgedragen aan het Laboratorium voor Nematologie van Wageningen University.

Het collectiemateriaal bestaat vooral uit ruim 50.000 permanente preparaten afkomstig uit de gehele wereld, en omvat alle belangrijke groepen nematoden, met uitzondering van parasieten van hogere diersoorten. De collectie omvat een typepreparatencollectie, een werkcollectie en een nomenclatorisch kaartsysteem.

WaNeCo
Het Nationaal Referentie Centrum van de divisie Plant (nieuwe VWA) gaat vanaf vandaag de collectie beheren. De worden momenteel door de WU en de nieuwe VWA gedigitaliseerd.

Na de zomer worden de typepreparatencollectie en het nomenclatorisch kaartsysteem op een gezamenlijke site (www.waneco.eu) gepresenteerd onder het nieuwe acroniem WaNeCo (Wageningen Nematode Collection).