CDA

Bruins Slot: Uitkeuring militairen noodzakelijk vrijdag 25 juni 2010

Deze week sprak de Kamer met Minister van Middelkoop over de Nota Veteranenzorg. Het onlangs nieuw geïnstalleerde CDA kamerlid hanke Bruins Slot voerde tijdens dit overleg voor het eerst het woord namens haar fractie. âHet CDA is trots op de mannen en vrouwen in uniform, die zoals in Uruzgan veel hebben bereikt. De CDA-fractie vindt veteranenzorg dan ook ontzettend belangrijk. Als een militair zich inzet voor de toekomst van anderen in zware omstandigheden dan is het niet meer dan normaal dat Defensie en de maatschappij een zorgplicht voor de veteraan hebben. Het is goed dat actief dienende militairen met uitzendervaring nu ook na de uitspraak van de Kamer de veteranenstatus krijgenâ zei Bruins Slot.

Ze benadrukte tijdens het overleg het belang van de zogenaamde âuitkeuringâ. Dat is de mentale en fysieke keuring die militairen allemaal krijgen als ze de organisatie verlaten. Volgens Bruins Slot schiet die keuring er nu vaak bij in. âTerwijl Defensie er zo direct zicht op krijgt of militairen wellicht psychische of fysieke gevolgen ondervinden van uitzendingen en dus in een vroegtijdig stadium al bijstand kunnen verlenen om erger te voorkomenâ aldus Bruins Slot. De Minister zegde haar toe een brief te sturen om de stand van zaken aan te geven.

Volgens de CDAâster wordt vaak de belasting voor het thuisfront tijdens de uitzending naar oorlogsgebied vergeten. âHet thuisfront is de basis waar de militair altijd op kan terugvallen. Als het tijdens een uitzending bij zijn gezin of vrienden niet goed gaat, dan is het doen van zijn werk in het uitzendgebied een zware belastingâ zo zei Bruins Slot. Het is volgens haar goed dat als er sprake is van psychische problemen niet alleen de veteraan maar ook zijn thuisfront terecht kan bij de hulpverleners van Defensie en toegang krijgen tot de verschillende programmaâs die beschikbaar zijn. Zij zei zeer geïntresseerd te zijn in de eerste resultaten van de Monitor Belasting en Zorg. De Minister zegde toe de resultaten in augustus naar de Kamerleden te sturen.