Gemeente Winterswijk

Casco-restauratie strandbadpaviljoen gereed

Casco-restauratie strandbadpaviljoen gereed

De eerste fase van de restauratie van het Strandbad is gereed. Op vrijdag 25 juni is het strandbadpaviljoen en de badmeesterspost in Winterswijk door bouwbedrijf Hoffman opgeleverd. Ruim een jaar is hard gewerkt aan de restauratie. De gemeente Winterswijk, eigenaar van het Strandbad, kijkt tevreden terug op het verloop van de werkzaamheden en is zeer te spreken over het prachtige eindresultaat.

De casco-restauratie van het paviljoen is in juni 2009 gestart en is zowel bouwtechnisch als financieel goed verlopen. Eigenlijk was de enige tegenslag de koude winter. Voor een periode van twee maanden kon er beperkt aan het paviljoen worden gewerkt in verband met de aanhoudende vorst. De tweede fase van de restauratie is inmiddels in volle gang. De planning is dat de werkzaamheden, met uitzondering van de restauratie van de binnenzijde van het paviljoen, voor het einde van 2010 worden afgerond. In het voorjaar van 2011 zijn badgasten weer van harte welkom in het Strandbad.

Restauratie paviljoen en badmeesterpost

Het karakteristieke paviljoen en het natuurbad hebben een belangrijke waarde en zijn Rijksmonument. Het paviljoen bestaat uit een hoofdgebouw en twee aangebouwde vleugels met kleedruimten. Het restauratiewerk bestond voornamelijk uit het restaureren van de houten gevels, de daken en de kleedhokjes en uit restauratietimmerwerk en -schilderwerk. De grootste meerwerkpost in het project was het hekwerk van de trap naar het balkon en het balkonhek. Aangezien het ontwerp voor het hek nog niet gereed was ten tijde van de start van de restauratie maakte dit geen onderdeel uit van de opdracht. In overleg met de Rijksdienst voor Cultuurhistorisch Erfgoed is dit in oude staat teruggebracht, waarbij rekening is gehouden met de veiligheidsaspecten van deze tijd. Verder bestond het meerwerk onder meer uit een duurzamere houtsoort voor de terrasdeuren, een patroon in het tegelwerk en extra vervanging van verrot dakbeschot. Het totale meerwerk is ruim binnen de gangbare 10% van de aanneemsom gebleven.

Exploitatie paviljoen

De gemeente Winterswijk is op dit moment in gesprek met StrandLodge BV. Beide partijen hebben de intentie een huurovereenkomst aan te gaan voor de exploitatie van het strandbadpaviljoen. StrandLodge BV wil een horecavoorziening neerzetten voor een breed publiek. Tevens willen zij een kookstudio opzetten waar ook mensen met een beperking terecht kunnen. Het paviljoen wordt van binnen gerestaureerd zodra een definitieve overeenkomst is getekend met de exploitant.

Restauratie steigers

De tweede fase van de restauratie is inmiddels in volle gang. Door aannemer Repstone wordt hard gewerkt aan het duurzaam herstellen van de betonnen steigers. Repstone krijgt hierbij hulp van twee lokale partijen. Bouwbedrijf Ten Haken is betrokken bij het betonwerk en de Ridder Schilders bij het schilderwerk. De Ridder Schilders heeft overigens ook het paviljoen geschilderd. Verder is het Strandbad de eerste erkende leerlingbouwplaats voor betonrestauratie van Nederland. Drie leerlingen van Fundeon werken dagelijks mee aan het project.

Oplevering strandbadpaviljoen 25 juni