Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

VERHOGING EXAMENEISEN `VOORBARIG'

nieuwsbericht
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft vandaag bekend gemaakt de exameneisen aan te scherpen. Vanaf schooljaar 2011-2012 moet iedere scholier gemiddeld voldoende staan bij het centraal eindexamen. Het LAKS vindt deze verhoging voorbarig.

Dit is niet het moment om de eisen te verhogen. Nederland investeert internationaal gezien niet veel geld in onderwijs en scholieren zijn ook niet altijd tevreden over het gevolgde onderwijs. Ook gaan de prestaties van leerlingen soms achteruit. Eerst is een verhoging van de kwaliteit van lessen en docenten noodzakelijk.

Pas als er meer geld geïnvesteerd wordt kunnen de eisen omhoog. Gezien de verkiezingsprogramma's gaat er veel geld geïnvesteerd worden in middelbaar onderwijs, de staatssecretaris had met dit besluit daarom misschien beter kunnen wachten tot het regeerakkoord.

Naast de verhoging wordt er ook strenger gecontroleerd op het verschil tussen het schoolexamencijfer (SE) en het centraal eindexamencijfer (CSE). Dit verschil moet niet te hoog zijn want een hoog verschil kan betekenen dat de kwaliteit van de schoolexamens slecht is. Dit is een positieve ontwikkeling, het is belangrijk dat scholen betrouwbare toetsen afgeven.

Het besluit van de staatssecretaris is te vinden op de website van het ministerie van OCW.
Bekijk hier het bericht van NOS Headlines.
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Steven de Jong, voorzitter van het LAKS. Dit kan telefonisch of door te mailen naar ..