Gemeente Rotterdam

Meer belangstelling in rotterdam voor biz

Dit jaar wel kans op BIZ gebiedsverbetering

25 juni 2010 | Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam | persbericht

Ondernemersverenigingen uit Rotterdam zetten dit jaar weer in op gebiedsverbetering via een Bedrijven Investeringszone (BIZ). Begin april stelden maar liefst 25 ondernemersverenigingen de gemeente op de hoogte van het voornemen om een BIZ-plan in te dienen. Daarvan dienden 15 ondernemersverenigingen eind mei een conceptplan in. Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en Gemeentebelastingen begeleiden en ondersteunen ondernemersverenigingen bij de BIZ. Logo BIZ Rotterdam

De BIZ stelt ondernemers in staat om gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van een winkelgebied, toeristisch gebied of bedrijventerrein. Een BIZ-plan moet door de meerderheid van de ondernemers in een BIZ-gebied gedragen worden om daadwerkelijk doorgang te kunnen vinden. Het uitgangspunt is namelijk dat alle ondernemers in dat gebied profiteren van de verbeteringen en de kosten delen.

Ondernemersverenigingen die een conceptplan hebben ingediend, voeren vóór eind juni een informele draagvlakmeting uit onder de ondernemers in hun gebied. Deze draagvlakmeting geeft een goede indicatie over de slagingskans van een BIZ. Als uit deze eerste meting blijkt dat er niet genoeg draagvlak is, kunnen plannen nog bijgesteld worden. Dit jaar nodigt de gemeente Rotterdam vertegenwoordigers van de ondernemersverenigingen uit om samen met de deelgemeente aan tafel te gaan om de plannen nog eens goed door te nemen. De gemeente vindt het belangrijk ondernemersverenigingen te ondersteunen en te adviseren bij het opstellen van de definitieve BIZ-plannen om de slagingskans op een BIZ zoveel mogelijk te vergroten. Ook zijn reacties van ondernemers over het plan aan de betreffende ondernemersvereniging belangrijke indicatoren of doelstellingen en voorgenomen activiteiten voldoende aansluiten bij de wensen van de ondernemers in het BIZ-gebied. Ondernemersverenigingen kunnen daar in deze fase nog hun voordeel mee doen. De formele aanvraag en het definitieve plan moeten uiterlijk op 2 augustus bij de gemeente Rotterdam ingediend zijn. Vervolgens leidt een aantal formele handelingen tot een invoering op 1 januari 2011.

Einde experimentenwet BIZ
Op 1 mei 2009 werd de experimentenwet BIZ van kracht. Ondernemers en gemeenten hebben tot 1 mei 2011 de tijd om een BIZ te realiseren. Op die datum moeten alle formele stappen, zoals vaststelling van verordeningen en uitvoering van de formele draagvlakmeting zijn afgerond. Dit betekent dat dit jaar de laatste mogelijkheid is om een BIZ aan te vragen. Daarna vindt een evaluatie plaats die vóór 1 januari 2013 gereed moet zijn. Nieuwe BIZ-aanvragen zijn pas weer mogelijk nadat landelijk de BIZ-wetgeving daarop is afgestemd.

Meer informatie over BIZ: www.rotterdam.nl/bedrijveninvesteringszones