Ministerie van Defensie

Uruzgan op de goede, geasfalteerde weg

25 juni 2010, 17.33 uur

De nieuwe, geasfalteerde weg met rechts een zonnebloemenveld. Door het asfalteren van de eerste 11 kilometer van de provinciale hoofdweg van Uruzgan, is de reis van Tarin Kowt naar Chora, die voorheen uren duurde, verkort tot een autorit van een half uur.

Tjeerd de Zwaan, de Nederlandse ambassadeur in Kabul, zag de voordelen met eigen ogen toen hij over de nieuwe weg door het ruige en onherbergzame landschap reed. "Het is niet alleen een verbinding tussen noord en zuid, maar zorgt ook voor een economische impuls, meer veiligheid en daarmee ook meer ontwikkeling. De weg is een levensader die de verschillende stammen letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar brengt." Ook de bevolking ziet het belang van de weg in. "Ik kan nu sneller naar de markt om mijn producten te verkopen," vertelt een Afghaanse boer uit het aan de weg gelegen dorp Surkh Murghab.

Lokaal

Het geasfalteerde deel moet half juli zijn gegroeid tot 16 kilometer. Vervolgens wordt snel begonnen met het tweede stuk van 26 kilometer tot aan Chora. Het project wordt door een Afghaanse aannemer uitgevoerd, met Nederlands geld en onder begeleiding van een Duitse ontwikkelingsorganisatie. Het werk wordt zo veel mogelijk gedaan door arbeiders uit de dorpen langs de nieuwe weg. Ook voor het transport van het benodigde materiaal worden lokale vervoerders benaderd.

Zonnebloemen

De Zwaan opende ook een langs de weg gelegen onderzoeksboerderij waar onderzoek wordt verricht naar interessante gewassen voor lokale boeren, zoals zonnebloemen. Afghanen gebruiken veel olie en zonnebloemen groeien goed in Uruzgan. De opzet slaat aan: nieuwsgierige boeren lopen de deur plat om te informeren naar de mogelijkheden om zelf zonnebloemen te gaan telen. De eerder genoemde Duitse ontwikkelingsorganisatie helpt het provinciale ministerie van Landbouw met het aanleggen van een waterreservoir, het ontwikkelen van een onderzoeksprogramma en het opzetten van proefvelden.