Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


bewonersinitiatieven Indische Buurt beloond met geldprijs
---

Recordaantal bewonersinitiatieven Indische Buurt beloond met geldprijs

Persbericht

25 juni 2010
Maar liefst 19 zinvolle en goed doordachte bewonersinitiatieven zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst met de initiatiefnemers op het stadsdeelhuis beloond met een geldprijs. Stadsdeelwethouders Nevin Özütok (Wijkaanpak) en Jeroen van Spijk (Bewonersparticipatie) maakten de gelukkigen bekend en overhandigden felicitaties en bloemen. Het stadsdeel verdeelde een bedrag van EUR 109.000 over de initiatieven.

"Dat de Indische Buurt bruist, bewijst de rijkdom van de vele goed uitgewerkte plannen", zei stadsdeelwethouder Nevin Özütok. "Ik ben onder de indruk. We hebben de spiraal omhoog te pakken in de Indische Buurt. Maar we zijn er nog niet. Samen met de woningcorporaties gaan we in volle vaart door met de wijkaanpak."

De oproep om te komen met bewonersinitiatieven in de Indische Buurt is niet onopgemerkt gebleven; er zijn maar liefst 46 initiatieven ingediend, ook een record. Een jury, die bestaat uit de leden van de Denktank Sociale Cohesie, heeft de plannen beoordeeld op duurzaamheid, uitvoerbaarheid en maatschappelijk rendement en heeft het budget verdeeld.

Opvallend was dat de initiatieven heel divers waren, en goed verdeeld over alle bevolkingsgroepen. Het dagelijks bestuur heeft de voordracht van de Denktank Sociale Cohesie onverkort overgenomen en op 20 juni formeel vastgesteld.

Bewonersparticipatie staat hoog op de agenda van stadsdeel Oost. Inzet van bewoners betekent dat zij zich verantwoordelijk voelen voor hun wijk en hun medebewoners. Zij weten als echte deskundigen van de wijk vaak precies wat er speelt en wat er moet gebeuren. Ook zorgt de inzet van bewoners ervoor dat zij uit hun isolement raken, hun vaardigheden en talenten gaan ontwikkelen en andere mensen meenemen. Dat is belangrijk voor een krachtige en sociale wijk waarin mensen zich gewaardeerd en veilig voelen, en elkaar kennen. Het blijkt in de Indische Buurt dat buurtbewoners van verschillende achtergronden een gemeenschappelijke drive tonen om hun buurt echt te ontwikkelen.

Hoewel niet alle initiatieven zijn beloond, zijn ze allen waardevol omdat elk een groep enthousiaste en bevlogen bewoners vertegenwoordigt. Sommige plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

De volgende initiatieven zijn beloond:

1. Toneelstukken maken en opvoeren: EUR 7.500
2. Kinderboek brandpreventie: EUR 7.545

3. Moestuinen: EUR 10.000

4. Buurtatelier: EUR 8.350

5. Handwerkproducten: EUR 3.876

6. Culinaire catering: EUR 5.712

7. Kookworkshops: EUR 1.000

8. Kids van Oost: EUR 7.500

9. Streetsmart: EUR 8.000

10. Empowerment vrouwen: EUR 3.000

11. Vrouwennetwerk: EUR 8.000

12. Vakantieschool: EUR 4.000

13. De Rode Appel, educatie jongeren: EUR 7.500
14. Van schoolplein tot buurtplein: EUR 4.000
15. Film en expositie: EUR 8.600

16. Buurtproject J.P.Coenschool: EUR 4.000

17. Buurtproject Flevoparkschool Buurtproject: EUR 4.000
18. Postzegelpark: EUR 2.350

19. Kiwos Meidenwerk: EUR 4.000

---