Gemeente Breda

Breda neemt duurzame autowasplaats bij Afvalservice in gebruik

Op vrijdag 25 juni heeft Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur, een duurzame autowasplaats in gebruik genomen bij de gemeentelijke afdeling Afvalservice aan de Slingerweg in Breda, waar elke week zoân 50 wagens gewassen worden.

Wethouder Willems: âMet deze bijzondere wasplaats geven we als gemeente het voorbeeld hoe je ook bij het reinigen van je wagenpark kunt letten op duurzaamheid. Door slim gebruik te maken van regenwater, een luchtwarmtepomp en het toepassen van zonne- en windenergie hebben we dit resultaat kunnen bereiken.â

Samen met studenten van de Avans Hogeschool in Breda is eerder een inventarisatie gemaakt van alle mogelijke duurzame maatregelen die toepasbaar zijn bij een autowasplaats. Zij hebben samen met Afvalservice de âideale wasplaatsâ in beeld gebracht. Vervolgens heeft een adviesbureau de haalbaarheid van de verschillende ideeën berekend waarna een ontwerp is gemaakt met duurzame componenten.

Allereerst wordt gebruik gemaakt van regenwater dat afkomstig is van daken van de gebouwen van Afvalservice. Na filtering komt het schone water in een grote boiler waarin het warm gehouden wordt door zonnepanelen en een luchtwarmtepomp. Zoân pomp heeft een rendement van 400%: 1 kW elektriciteit levert 4 kW warmte op. Met dat warme water kunnen voertuigen onder hoge druk schoongespoten worden.

Verder is een duurzame oplossing gevonden voor het verwerken van het afvalwater. Als er niet genoeg regenwater beschikbaar is, wordt leidingwater gebruikt. Men onderzoekt nog of het gebruik van bronwater hiervoor rendabel kan zijn.

Tenslotte is op het terrein van Afvalservice al enige tijd een windmolen in gebruik. Deze levert energie aan het elektriciteitsnet. Het verbruik van de luchtwarmtepomp en lampen van de wasplaats wordt daarmee gecompenseerd.

Breda, 25 juni 2010