Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DE (BURGE)MEESTER VERZAMELT
Privécollecties van Van Vliet en Van de Haterd
25 juni t/m 29 augustus 2010

De (burge)meester verzamelt

Vanaf 25 juni zijn er deze zomer twee bijzondere privécollecties te bezichtigen in Museum Flehite. De Amersfoortse echtparen Albertine en Hein van Vliet en Lex en Leonie van de Haterd zijn al jaren bevriend en delen daarnaast een ook passie voor (moderne) beeldende kunst. Speciaal voor Museum Flehite hebben beide echtparen een selectie gemaakt van bijzondere kunstwerken met een persoonlijk verhaal. Deze veelzijdige privécollecties zijn te zien in de zalen van Flehite. Zowel de collectie van Van Vliet als Van de Haterd bevatten naast schilderkunst ook verschillende objecten zoals "de haas" van Emil vd Kruk en "de ezel" van Couzijn van Leeuwen.

Het is niet de eerste keer dat Museum Flehite breder exposeert dan de eigen museum collectie. Door private collecties uit de stad te presenteren biedt Museum Flehite de bezoeker de mogelijkheid ook kennis te maken met delen van de "collectie Amersfoort"die in woonhuizen en bedrijfsgebouwen wordt bewaard. Zo was in 2007 de indrukwekkende verzameling schilderkunst tussen 1850 en 1950 (Jongkind tot Van der Leck) van het echtpaar Kamerbeek te zien en presenteerde het museum in 2008 de bedrijfscollectie van drankenhandel Scheerder.

De expositie "(burge)meester verzamelt" biedt de bezoeker de unieke gelegenheid om een blik te werpen in het privé kunstdomein van de vertrekkende burgemeester van Amersfoort en haar man (meester in de rechten) en een schooldirecteur (schoolmeester) en zijn kunstzinnige echtgenote. Op 26 juni wanneer Albertine van Vliet publiekelijk afscheid zal nemen van Amersfoort is Museum Flehite ook geopend voor publiek. De tentoonstelling is te zien van 25 juni t/m 29 augustus 2010.

Noot voor de redactie/