Radboud Universiteit Nijmegen


* De hersenschors belicht: ...

De hersenschors belicht: rekenen aan aandacht (Oratie)

Datum
vrijdag 25 juni 2010

Tijd
15:45

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Spreker
de heer prof. dr. P.H.E. Tiesinga

Titel oratie
Cortical enlightenment: models for attention (De hersenschors belicht: rekenen aan aandacht)

Beschrijving
Zelfs onze diepste en meest intieme gedachten bestaan enkel uit de elektrische impulsen gegenereerd door de vele miljarden hersencellen in de hersenen. Neurobiologie bestudeert hoe externe informatie door deze neurale netwerken wordt omgezet in perceptie en actie. Neuroinformatica speelt hierbij een belangrijke rol omdat het nieuwe data-analysetechnieken ontwikkelt en toepast op de enorme hoeveelheid experimentele data, wiskundige modellen bouwt om nieuwe experimentele resultaten te interpreteren en te verklaren én databases opbouwt om iedere wetenschapper toegang te geven tot eerdere resultaten.

In zijn oratie als hoogleraar Neuroinformatica gaat Paul Tiesinga in op hoe optogenetica, een revolutionaire techniek in de neurowetenschappen, in combinatie met een neuroinformatica- aanpak gebruikt kan worden om de onderliggende mechanismes voor selectieve aandacht bloot te leggen en zodoende inzicht te geven in hersenaandoeningen zoals schizofrenie, aandachts- of hyperactiviteitsstoornis en autisme.

Biografie
Paul Tiesinga (Zaandam, 1970) is sinds 1 juli 2009 hoogleraar Neuroinformatica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1996 aan dezelfde universiteit. Na zijn promotie specialiseerde Tiesinga zich in de Theoretische Neurobiologie. Hij werkte als postdoc aan de Northeastern University Boston en op het Salk Institute San Diego; van 2002 tot 2009 was hij onderzoeker/associate professor aan de University of North Carolina, Chapel Hill.

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00