Radboud Universiteit Nijmegen


* Kwaadaardige tumoren van de ...

Kwaadaardige tumoren van de luchtpijp (Promotie)

Datum
vrijdag 25 juni 2010

Tijd
10:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
de heer drs. J. Honings

Promotors
De heer prof. dr. H.A.M. Marres

Copromotors
De heer dr. H.F.M. van der Heijden, mevrouw dr. J.A.A.M. Van Dijck

Titel promotie
Malignant tumors of the trachea

Beschrijving
Tumoren van de luchtpijp (trachea) zijn zeldzaam. In meer dan 90 procent van de gevallen betreft het een kwaadaardige tumor. Tenzij de luchtpijpkanker uitgezaaid is, vormt chirurgische verwijdering van de tumor en het aangedane deel van de luchtpijp momenteel de meest aangewezen behandeling. In Nederland ondergaat echter minder dan de helft van de patiënten met een tumor die chirurgisch te verwijderen is, luchtpijpchirurgie. Dit suggereert een relatieve onderbehandeling.

Ook kan schildklierkanker de luchtpijp ingroeien, al komt dit zelden voor. Veel van deze patiënten krijgen een behandeling waarbij de schildkliertumor van de luchtpijp wordt afgeschraapt. De kans dat hierbij de tumor niet volledig verwijderd wordt, is echter hoger dan wanneer het aangedane deel van de luchtpijp wordt verwijderd.

Aangezien bovenbeschreven ziektebeelden zeldzaam zijn, zou de behandeling ervan altijd moeten plaatsvinden in een centrum met voldoende multidisciplinaire ervaring op dit gebied, concludeert Jimmie Honings. Dit kan de kwaliteit van zorg verbeteren. Het aanpakken van de onderbehandeling kan mogelijk ook leiden tot betere resultaten.

Biografie
Jimmie Honings (Beuningen, Gelderland, 1982) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdelingen Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Hoofd-Hals Oncologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Universitair Centrum voor Oncologie. Tevens deed hij een deel van het onderzoek aan de Harvard Medical School in Boston. Hij is in het UMC St Radboud in opleiding tot KNO-arts.

Contactpersoon
Alleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

E-mail
umcstradboud@umcn.nl

Telefoon
(024) 361 89 10