Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bijzondere uitvoering van Canto Ostinato op vier vleugels in hal van station Groningen

Vier pianisten met hun machtige Fazioli-concertvleugels vormen op vrijdagmiddag 25 juni 2010 een muzikaal knooppunt op het NS station van Groningen. In de hal speelt het Piano Ensemble tussen 16.00 en 18.00 uur het altijd intrigerende Canto Ostinato in een versie voor vier concertvleugels van componist Simeon ten Holt.

De pianisten

Het Piano Ensemble, een steeds wisselend Internationaal collectief pianisten, bestaat ditmaal uit Eka Kuridze, Fred Oldenburg, Sandra Mol en Jeroen van Veen. De laatste is ook de initiator van dit concert. Van Veen (tevens voorzitter van de Simeon ten Holt Foundation die het muzikale erfgoed van de in Bergen woonachtige componist bewaakt) speelt wel vaker op bijzondere locaties, maar noemt het station van Groningen het mooiste station van Nederland. Tijdens de diverse openingen van Klassieke Muziekweken was Van Veen al eens te gast in het station. "Een lang gekoesterde wens gaat hiermee in vervulling, omdat de akoestiek en de locatie bijzonder fraai zijn."

Canto Ostinato

De muziek van Ten Holt is een vorm van 'rotonde muziek'. In tegenstelling tot de gangbare 'stoplichtmuziek', waar alles door de componist wordt bepaald en voorgeschreven, bepalen in 'rotondemuziek' de musici zelf de doorstroom van allerlei muzikale processen als sterkte, speelmanier, herhaling en register. Het is een ontmoeting tussen de musici die meer weg heeft van een urenlang ritueel dan van een klassiek concert. "De muziek heeft veel weg van een reis; je stapt als reiziger in een trein die door het landschap rijdt," zegt Van Veen over Canto Ostinato.

Filmploeg aanwezig

Dit concert wordt gefilmd voor de documentaire "Over Canto" van Ramón Gieling, een productie van Eyeworks Film & TV Drama i.s.m. de BOS, die volgend jaar in de Nederlandse filmhuizen te zien zal zijn.

Floor van den Bergh brengt met wat haar tweede film zal worden het dynamische aspect in beeld, de interactie, het bewegen van de toetsen, de passerende treinen en passagiers, de rails, maar ook de uitvoeringspraktijk van deze muziek.

Medewerking NS

NS is erg blij dat gekozen is voor station Groningen. NS wil graag aan reizigers en bezoekers van het station laten zien dat stations meer zijn dan kale wachtplekken. NS investeert dan ook fors in het veraangenamen van stations en stationsomgevingen. Een dergelijk pianoconcert past hier prima bij.

Tijdens een uitvoering van het Canto Ostinato op station Utrecht op 2 november 2007 kwamen er 10.000 mensen kijken en luisteren naar dit spektakel.

Het concert op vrijdag 25 juni is gratis toegankelijk, wilt u een stoel reserveren kijk dan op www.simeontenholt.com

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Eyeworks, NS, VSB fonds en de Kunstraad Groningen

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht