Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum
22 juni 2010

Aan
diverse media

Van
Nyama - Steven de Laet

Aantal pagina's inclusief voorblad
2

Betreft
Werelddorp en Wereldmarkt op het Nyama Festival
Doelenplein en Poptapark Delft

Komend weekend kan het publiek tijdens het Nyama Festival in Delft drie dagen lang genieten van fantastische muziek, dans, theater en film uit de hele wereld. Het festival is gratis toegankelijk en speelt zich af op het Doelenplein en in het Poptapark in Delft.

Op vrijdag start het festival met het Werelds Straatdiner in de Kromstraat. Begeleid door straatmuzikanten serveren restaurants en café's in de Kromstraat een drie gangen menu. Later op de avond biedt Filmhuis Lumen een filmspecial, ook met live muziek. Op vrijdag is er tevens een speciale 'Nyama' VAKit, het Open Podium voor jongeren, in poppodium Speakers. Op zaterdag en zondag is er een uitgebreide programmering op respectievelijk het Doelenplein en het Poptapark met een uitgebreide programmering op vier podia, en met de Wereldmarkt en het Werelddorp. Het volledige programma is te vinden op www.nyama.nl.

Werelddorp en Wereldmarkt
Op zaterdag (Doelenplein) en zondag (Poptapark) het Werelddorp ingericht dat bestaat uit tenten en speelplekken met (straat)theater, voorstellingen en workshops. Voor de kids zijn er clowns, schmink, springkussens, Planeet Pannenkoek en Circus Hannes.

Op zaterdag is het Doelenplein de plek voor de Wereldmarkt, de uitgebreide festivalmarkt met meer dan 40 marktkramen met exotische artikelen, en eten en drinken uit de hele wereld. Daarnaast zijn er tal van informatiestands van organisaties en instellingen die actief zijn op cultureel en maatschappelijk gebied.

Op zaterdag zullen festivalartiesten Yatiyaña uit Bolivia (15:15 en 16:45) en BCUC uit Zuid-Afrika (16:00 en 17:30) gratis workshops verzorgen voor kinderen en volwassenen. Op zondag is het de beurt aan Kasba dat om 13:30 een gratis workshop zal verzorgen. De artiesten zullen voorafgaand of na afloop van de workshops zelf op een van de podia optreden. Daarnaast zijn er gratis workshops djembe, zumba, belly dance en zouk te volgen.

Zowel op zaterdag als op zondag zijn tal van (straat)theateracts te zien zoals mime speler Martin Forget, straattheater Toon Maas, verteltheater De Jonge Honden, muziektheater Ik & den Theo, ballonartiest Loop the Balloon en de Braziliaanse groep Arricirco.

Arricirco bestaat uit een groep zeer getalenteerde jongeren uit de favela's (krottenwijken) van Recife, een stad met ca. vijf miljoen mensen in het noordoosten van Brazilië. De armoede is groot, veel mensen zijn werkloos en kinderen gaan niet of weinig naar school. De stichting Arricirco laat kinderen uit achterstandswijken kennis maken met het circus. Door het aanleren van diverse circustechnieken ontwikkelen de kinderen hun aanleg en talent, krijgen ze meer zelfvertrouwen en een groter gevoel van eigenwaarde.

De 11 enthousiaste leden van deze Braziliaanse circusgroep zullen een spectaculaire voorstelling over vriendschap spelen. In een wervelende show met o.a. acrobatiek, swing, steltlopen, capoeira en rola-bola acts beleef je dit spannende en ontwapenende verhaal. De voorstelling is geschikt voor alle kinderen van 5 tot 80 jaar. De acts worden voor een groot deel met livemuziek begeleid.

Podiumprogramma
Op het Doelenplein kan men tussen 12:00 en 24:00 uur kijken naar meer dan 20 optredens van artiesten afkomstig uit alle windstreken. Op zondag strijkt het festival neer in het Poptapark in de buurt Poptahof. Tussen 12:00 en 18:00 uur kan men daar genieten van meer dan 15 optredens.

zaterdag 26 juni * Doelenplein en Doelentuin
Quinteto Connora - tango (Nederland)
Yatiyana - volksmuziek (Bolivia)
La Parranda - son, salsa, cumbia & meringue big band (Nederland) Sene Percu - West Afrikaanse dans & percussie (Senegal) Hanggai - volksmuziek (Mongolië)
Muzquitos - wereldmix van calypso tot Tex Mex (Nederland) Choc Quib Town - cumbia, latin & hiphop (Columbia) Staff des Leaders - soukous (Congo)
A'msterdam Klezmerband - balkan & klezmer (Nederland) BCUC - funk met een vleugje hip hop (Zuid-Afrika)
Antwerp Gipsy Ska Orkestra - ska, balkan & gipsy (België)

zondag 27 juni * Poptapark
La Banda Azul - salsa (Nederland)
Bum Bum Brasil - samba (Brzilië)
Liberdade - capoeira (Brazilië)
Trafassi - calypso ( Surinama)
Maryam Akhondy & Banu - traditionele zang & dans (Iran) Kasba - crossover (Marokko)
Atongo Zimba - Afropop (Ghana)
Jampara & The Batalion - reggae (Burundi, Nederland)

einde persbericht


Noot voor redacties