Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Nederland-Kameroen: 7,2 miljoen kijkers

HILVERSUM, 25 juni 2010 - Dat de Oranjekoorts in Nederland verder oploopt, blijkt ook uit de kijkcijfers. Gisteravond zagen gemiddeld 7,2 miljoen Nederlanders van zes jaar en ouder het Nederlands elftal in huiselijke kring met 2-1 winnen van Kameroen. De winnende goal van Klaas-Jan Huntelaar zorgde om 22.10 uur voor een absolute piek van bijna 8,2 miljoen kijkers. Ook het marktaandeel van de NOS-uitzending van gisteren, was met 83% bijzonder hoog. Het treffen met de 'Ontembare Leeuwen' is hiermee de meest bekeken wedstrijd van de mondiale eindronde tot nu toe. Het betreft hier de aantallen landgenoten die de WK-wedstrijd van het Nederlands elftal in de thuissituatie* bij de NOS op Nederland 1 hebben bekeken.

De uitzending van NOS Studio Sportzomer, die gisteren volledig in het teken stond van de nabeschouwing van Nederland-Kameroen, trok een recordaantal kijkers van 2,7 miljoen. De 'thriller' tussen Italië en Slowakije, was 's middags, ondanks het stralende zomerweer, goed voor gemiddeld 1,4 miljoen voetballiefhebbers.

Oranjes eerste twee duels in Zuid-Afrika werden door respectievelijk 4,2 miljoen (Denemarken) en 5,7 miljoen mensen (Japan) - in de thuissituatie - bekeken.

* Het totaal aantal Nederlandse Oranjefans dat de wedstrijd heeft gevolgd, loopt nog op als ook de kijkers buitenshuis (werk, horeca etc.) bekend zijn. Deze informatie is morgenochtend (zaterdag) - na aanvullend onderzoek - bekend.

Bron: de cijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek (SKO) en MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO.