Ordina Beheer NV



Augmented Reality voegt nieuwe dimensie toe aan vakantie in eigen land

Ordina ontwikkelt ontdekkingsreis met mobiele telefoon door Overijssel en Gelderland

25 juni 2010 - Persbericht

«

Nieuwegein, 25 juni 2010

Deze zomer gaan veel Nederlanders op vakantie in eigen land. Bezoekers van Overijssel en Gelderland kunnen deze zomer een extra dimensie toevoegen aan hun vakantie in Nederland. Ordina ontwikkelde hiervoor in opdracht van initiatiefnemer het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme diverse toeristische layars. Met deze layars krijgen bezoekers van de regio op hun mobiele telefoon toegang tot extra informatie over de omgeving waar zij zich op dat moment bevinden. Geïnteresseerden kunnen de layars gratis installeren op de eigen mobiele telefoon en al wandelend meer te weten komen over Nijmegen, Arnhem, Enschede, Twente en de Hanzesteden langs de IJssel. Met de toevoeging van Augmented Reality (AR) is de vakantie in eigen land klaar voor de toekomst.

Augmented Reality staat voor het verrijken (augment) van wat we dagelijks ervaren (reality). Layar is een populair voorbeeld van Augmented Reality en legt een digitale laag met informatie over het camerabeeld van een mobiele telefoon. Bij het kijken door de camera verschijnen er voortdurend icoontjes in beeld, gecombineerd met het `echte' beeld door de camera. Wanneer die icoontjes worden aangeklikt krijgt de gebruiker extra informatie, zoals teksten, geluid of foto's, over het object waar hij op dat moment met de camera naar kijkt. Layar kan gratis worden geïnstalleerd op de iPhone en diverse andere soorten smartphones. Ordina adviseert organisaties uit diverse branches over de mogelijkheden en toepassingen van Augmented Reality.

"Wij verwachten een grote vlucht van het gebruik van Augmented Reality in diverse branches", aldus Tony Bosma, trendwatcher/futuroloog en partner op het gebied van klantinteractie en innovatie bij Ordina. "Het real-time tijdperk is aangebroken en zal iedere branche in haar kern raken. Consumenten willen niet meer afhankelijk zijn van een keurslijf bestaande uit openingstijden en statische informatie. Contextueel, interactief, toegankelijk en deelbaar zijn slechts enkele begrippen die in de toekomst steeds belangrijker worden. Mensen willen zelf kiezen wanneer ze welke informatie krijgen en met wie ze dat delen. Augmented reality maakt dat mogelijk. Augmented reality zorgt voor een versnelling van het versmelten van de twee werelden: de fysieke- en virtuele wereld. Een versmelting waar de digitale wereld de fysieke wereld verrijkt en haar beperkingen wegneemt. Dit biedt voor alle branches een legio aan mogelijkheden."

Het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme biedt als één van de eerste organisaties in de vrijetijdssector bezoekers diverse toeristische layars aan:
* Layars voor de Hanzesteden langs de IJssel tonen de historie van de binnensteden van Doesburg, Zutphen, Zwolle en Kampen. Wie rondkijkt door de camera van zijn mobiel krijgt historische foto's in beeld. Deventer en Hasselt worden deze zomer toegevoegd aan de Hanzesteden-layars.
* Naast een brochure en een website zijn er nu ook Layars voor de Museumkijkwijzer. Die geven informatie over twee steden met veel musea. In Enschede vormt de Layar een ontdekkingstocht langs herinneringen aan de textielindustrie. De Arnhemse Layar biedt een rondje cultuur langs musea en publiekstoegankelijke monumenten.
* Een andere Layar laat bezoekers op hedendaagse wijze kennis maken met het rijke verleden van Nijmegen. Op 50 locaties verschijnen teksten, foto's en geluidsfragmenten over Nijmegen in de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
* Met de Layar `Langs Heilige Huisjes' beleeft u religieus Twente en haar verhalen. Op tientallen plaatsen wordt verteld over onder andere religies in de stad, sagen, legenden, Mariakapellen, volksgeloof en het Kloosterpad.

Bosma vervolgt: "Augmented Reality biedt de vrijetijdssector een heel nieuw middel om toeristen van informatie te voorzien. Met Augmented Reality kunnen bezoekers hun eigen stadstour beleven, door zelf de route te kiezen en zelf te bepalen waar ze meer informatie over willen zien. Een stadstour is zo nog veel persoonlijker en tegelijkertijd laagdrempelig. Het is mooi om te zien dat het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme de bezoekers van Gelderland en Overijssel hier al mee van dienst is."

De Layars zijn door Ordina gerealiseerd in opdracht van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme, in samenwerking met Bureau Hanzesteden, Gelders Erfgoed, KCO, Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Twents Bureau voor Toerisme.

Zie ook:


* Tony Bosma
* Consulting