Gemeente Twenterand


Nieuwe clustercommandant brandweer Noord Oost Twente

De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen (Cluster Noord Oost) hebben per 1 september 2010 een nieuwe clustercommandant: De heer R. (Ronald) Pellewever. Voor de nieuwe clustercommandant is de clustervorming en verdere samenwerking van de brandweer in het cluster Noord Oost de komende periode het belangrijkste speerpunt.

De heer Pellewever is 42 jaar en woonachtig in Hengelo. Momenteel is hij commandant bij Brandweer Twenterand. Daarnaast is hij ook Hoofd Officier van Dienst voor Brandweer Twente. Hij heeft al ruim 10 jaar ervaring in het brandweervak onder andere in leidinggevende functies. De heer Pellewever zal zich bij de brandweerkorpsen Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen onder ander gaan bezighouden met de clustervorming en samenwerking van de brandweer binnen deze gemeenten.

Samenwerking Twentse brandweerkorpsen
Door de komst van de Wet Veiligheidsregio's gaat er een en ander veranderen binnen de brandweer in Twente. De 14 burgemeesters hebben besloten een Veiligheidsregio op te richten waarbinnen naast een meer gecoördineerde aanpak van de rampen en crisisbeheersing ook de opschaling van de brandweer naar regionaal niveau een onderdeel is. De lokale basiszorg van de brandweer blijft vanuit de gemeenten georganiseerd.

De brandweerkorpsen in Twente worden in vijf clusters verdeeld: o Midden (Borne, Hengelo, Hof van Twente)
o Oost (Enschede, Haaksbergen)
o West (Hellendoorn, Rijssen5Holten, Wierden)
o Noord (Almelo, Twenterand)
o Noord Oost (Dinkelland, Losser, Oldenzaal, Tubbergen)

Deze clusters gaan samenwerken op het gebied van risicobeheersing, operationele voorbereiding en specialistische en grootschalige brandweerzorg. Voor een adequate sturing worden er vijf clustercommandanten benoemd die onder de verantwoordelijkheid van de Regionaal commandant de dagelijkse leiding moeten verzorgen. Ronald Pellewever wordt clustercommandant van NoordOost.

De brandweerkorpsen van Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen zijn inmiddels geïnformeerd over de benoeming.