Rijksgebouwendienst


Mauritshuis presenteert voorlopig ontwerp

donderdag, 24 juni 2010

Het Mauritshuis in Den Haag heeft maandag het voorlopig ontwerp gepresenteerd voor de uitbreiding van het museum. In het voorlopig ontwerp van architect Hans van Heeswijk wordt het classicistische stadspaleis het Mauritshuis met een ondergrondse foyer verbonden aan het art deco pand van Sociëteit de Witte, dat aan de andere kant van de straat staat op Plein 26.

Met dit ontwerp verdubbelt het oppervlak van het museum met een nadruk op het verbeteren van de ondersteunende voorzieningen van het museum, zoals educatieve faciliteiten voor kinderen, de museumwinkel, het café en een auditorium.

In 2008 deed de Rijksgebouwendienst een haalbaarheidstudie naar de wens van het Mauritshuis uit te breiden door een ondergrondse verbinding te maken met Sociëteit de Witte. Werd er eerst van een `tunneltje' gesproken, nu spreken we van een foyer.

Uit vijf Nederlandse architecten verkoos de jury onder leiding van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, het ontwerp van architect Hans van Heeswijk als het winnende ontwerp. Het uitgangspunt van het ontwerp is de verbinding van het Mauritshuis met Plein 26, door middel van een groot, ondergronds plein als foyer.

In het voorlopig ontwerp wordt de entree, nu aan de zijkant, weer teruggebracht naar de voorkant van het Mauritshuis. Het ijzeren hek rond het Mauritshuis gaat weer open. Het voorlopig ontwerp creëert ruimte, het museum groeit niet alleen in vierkante meters, maar ook in functionaliteit. Kunst, educatie en evenementen krijgen volop ruimte.

Zie ook: www.mauritshuisbouwt.nl

Bron: persbericht Mauritshuis

---