Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 25 juni 2010

Gemeenten dragen ook steentje bij
Provincie Overijssel zet starterslening voort tot eind 2011

Starters zijn een belangrijke groep kopers op de woningmarkt. Een groep die gesteund mag worden bij de aankoop van hun eerste huis. Daarvoor is het Startersfonds in het leven geroepen, waarbij rijk, provincie en gemeenten geld storten. Het rijk heeft onlangs aangekondigd zijn bijdrage te stoppen. Dat was de helft van de te verstekken leningen. De provincie Overijssel vindt dat de starters niet in de kou mogen blijven staan en zet de regeling voort. Vanuit de provincie is nog een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten en provincie dragen nu ieder 50% bij per verstrekte lening. De regeling wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en gaat in met terugwerkende kracht vanaf 26 mei 2010 en loopt tot 31 december 2011.

De starterslening is onderdeel van een aantal stimuleringsmaatregelen van de provincie Overijssel om de woningbouwproductie op peil te houden. De lening is specifiek bedoeld voor starters op de koopmarkt voor wie het vaak moeilijk is de eerste stap te nemen. Starters ontvangen een lening vanuit het Startersfonds dat door de SVn wordt beheerd. Inmiddels zijn er sinds de start van dit fonds 600 leningen verstrekt via 20 Overijsselse gemeenten. Het gemiddelde leenbedrag is 33.000, - euro. Er kunnen vanaf nu nog ongeveer 300 leningen verstrekt worden. Gemeenten hebben aan de bel getrokken toen het Ministerie van VROM aankondigde per onmiddellijk zijn bijdrage te stoppen. Aangezien er veel gebruik werd gemaakt van de regeling, wilden de gemeenten en provincie niet dat deze groep starters daar de dupe van mogen zijn. Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu: "Deze groep heeft het nodig om een steuntje in de rug te krijgen. De prijzen van huizen zijn gestegen en daardoor is het niet makkelijk om een huis te kopen. We vinden het fantastisch dat de Overijsselse gemeenten hun steen ook willen bijdragen, zodat er beweging in de koopmarkt kan blijven."

Informatie over de starterslening is te vinden op http://www.overijssel.nl/thema's/ruimte-wonen/wonen/doelgroepen-zorg/startersleningen Ook hebben de gemeenten informatie op hun website staan.


Ingezonden persbericht