Ingezonden persbericht


persoonsgebonden budget voor jongere met problemen

Den Haag, 25 juni 2010 - ŽMaatschappelijke uitval van jongeren kan het beste worden bestreden door het creëren van een schoolcarrièrebestendige rugzak conform het persoonsgebonden budget. Van daaruit kan alle hulp gedurende het schoolleven van een jongere worden gefinancierd, ongeacht op welke school die zit. De professional kan dan zelf beoordelen op welke wijze de jongere het best kan worden geholpen'. Zo luidt een van de belangrijkste conclusies van het vandaag gepubliceerde advies 'En ..actie! Jongeren aan boord' van het Nicis Adviescollege Maatschappelijke uitval jongeren. Door de professional meer bevoegdheden te geven kan dit persoongebonden budget nuttig worden besteed. "Ik hoop dat collegabestuurders en gemeentesecretarissen uit andere steden dit voorbeeld zullen volgen en dat dit advies partijen bindt om overbelaste jongeren in de steden binnenboord te halen en een hoopvolle toekomst te geven", aldus Nico van Mourik, voormalig gemeentesecretaris van Breda en voorzitter van het adviescollege.

Het advies is tot stand gekomen in opdracht van Nicis Institute en in samenwerking met gemeentesecretarissen, DG's van de ministeries van VWS en BZK en een aantal onderzoekers verbonden aan diverse universiteiten en instellingen. Het advies gaat over maatschappelijke uitval van jongeren en wat bestuurders in Nederlandse steden kunnen doen om die te verminderen. De omvang van het probleem van maatschappelijke uitval is enorm: geschat wordt dat 10 % van de jongeren tussen de 12 en 23 jaar kampt met meervoudige problemen, dat zijn er ongeveer 240.000. Dit is vergelijkbaar met de omvang van een middelgrote stad als Eindhoven. De maatschappelijke kosten die gepaard gaan met de uitval van jongeren zijn hoog. Het bestrijden van de uitval kost honderden miljoenen euro's per jaar (Giltay Veth, 2009). Het idee van de persoonsgebonden rugzak kan worden ondersteund door het oprichten van een Gemeentelijk Administratie Kantoor maatschappelijke uitval. Die beheert de administratieve zaken van de professional zodat die meer tijd en aandacht heeft voor de jongere in kwestie.

Doelstelling van het in 2010 door Nicis Institute ingestelde Nicis Adviescollegege is adviezen op te stellen rond prangende, actuele grootstedelijke problemen. De Nicis Adviescolleges bestaan uit bestuurders en/of strategische adviseurs uit steden en departementen en een aantal wetenschappers. In het najaar organiseert Nicis Institute een bijeenkomst rond het thema maatschappelijk uitval van jongeren waarin de diverse aanbevelingen ook door gemeentebesturen kunnen worden onderschreven.

Noot voor de redactie /