Gemeente Leudal


Nieuws

Verwijderen groot deel bloembakken in Leudal

De gemeenteraad van Leudal heeft de programmabegroting voor 2010 vastgesteld. Deze begroting staat mede door de economische crisis in het teken van ombuigingen. Eén van de ombuigingsmaatregelen heeft betrekking op het verminderen van het aantal bloembakken in de gemeente. Bloembakken zijn de duurste beheergroepen in het openbaar groen.

De kosten bestaan uit de aanschaf van perkgoed, zomerbloeiers en sierheesters en potgrond, het vervangen van beschadigde bloembakken, het herstellen van vernielde bloembakken, onkruidbeheersing in de bloembakken en veel watergeven. Met name de tijd welke de buitendienst investeert in het verzorgen en watergeven van de bloembakken is aanzienlijk. Daarnaast staan in enkele kernen in Leudal op één locatie verschillende typen bloembakken, waardoor een onrustig beeld ontstaat. Ook staan er veel bloembakken op onlogische locaties en kunnen daardoor hun functie niet optimaal vervullen.

In totaal wordt 50 procent van de huidige bloembakken verwijderd. Alleen een tiental fraaie bloemtorens en enkele tientallen bloembakken komen te staan op markante locaties (zoals onder andere bij de ingang van de verschillende gemeentehuizen en kerken) en in de centrumgebieden.

Inrichting verandert

Ook de inrichting van de bloemtorens en bloembakken zal veranderen. De bloemtorens worden in 2010 aangeplant met een grote mengeling van perkgoed, zowel voorjaars- en zomerbloeiers. Daar waar nu nog sprake is van kleine "minituintjes" in de bloembakken, worden deze in 2010 omgevormd naar fraaie bloembakken met uitsluitend een gemengd pallet van perkgoed. Enkele bloembakken worden aangeplant met grote taxus- of buxusvormen, om ook in de winterperiode een groene structuur te verkrijgen. Op deze wijze wordt kleur en fleur teruggebracht in de kernen.

Door het verwijderen van een groot aantal bloembakken wordt aanzienlijk bespaard op de kosten voor het aanplanten en onderhouden van de bloembakken en kunnen de uren van de buitendienst ingezet worden voor andere activiteiten.

Bloembakken te koop

Het merendeel van de te verwijderen bloembakken worden verkocht, in de staat zoals ze worden verwijderd. De verkoopprijs bedraagt EUR 50,00 per bloembak. Burgers en bedrijven, welke interesse hebben in een bloembak, kunnen contact opnemen met de heer L. Helwegen, medewerker groenbeheer, te bereiken onder telefoonnummer: 0475-859616 of e-mail: l.helwegen@leudal.nl. Inschrijven kan tot uiterlijk tot 1 augustus aanstaande. De bloembakken kunnen op een later tijdstip afgehaald worden op het gemeentelager. Het is wel de bedoeling dat de bloembakken, welke door bedrijven en burgers worden aangeschaft, uitsluitend op eigen terrein worden geplaatst en ook door de desbetreffende kopen worden onderhouden.