Ingezonden persbericht


Deventer, 25 juni 2010

Met mobiele telefoon op ontdekkingstocht door Overijssel en Gelderland Toeristische layars voor mobiele telefoon gelanceerd

Op 24 juni werden in Museum Het Valkhof in Nijmegen toeristische Layars gepresenteerd. Bezitters van iPhones en diverse soorten smartphones kunnen nu op uiterst moderne wijze het rijke verleden van acht steden en streken ontdekken. Met een druk op de knop zorgden Gelders gedeputeerde Annelies van der Kolk, Overijssels gedeputeerde Carry Abbenhues en de Nijmeegse wethouder Hannie Kunst voor de lancering. Geïnteresseerden kunnen de layars gratis installeren op de eigen mobiele telefoon en al wandelend meer te weten komen over Nijmegen, Arnhem, Enschede, Twente en de Hanzesteden langs de IJssel.

Augmented Reality (AR) is steeds vaker in het nieuws en staat voor het verrijken (augment) van wat we dagelijks ervaren (reality). Layar is een populair voorbeeld van AR en legt een digitale laag met informatie over het camerabeeld van een mobiele telefoon. Bij het kijken door de camera verschijnen voortdurend ikoontjes in beeld. Wanneer die worden aangeklikt volgen er teksten en foto's over de objecten die men door de camera ziet. Layar kan gratis worden geïnstalleerd op de iPhone en diverse soorten smartphones, telefoontjes met mobiel internet. Sinds de presentatie halverwege 2009 installeerden al 1,6 miljoen mensen Layar op hun mobiel.

De opkomst van AR biedt interessante kansen voor de vrijetijdssector. Het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme presenteerde daarom als één van de eersten toeristische layars:
· Layars voor de Hanzesteden langs de IJssel tonen de historie van de binnensteden van Doesburg, Zutphen, Zwolle en Kampen. Wie rondkijkt door de camera van zijn mobiel krijgt historische foto's in beeld. Deventer en Hasselt worden deze zomer toegevoegd aan de Hanzesteden-layars.
· Naast een brochure en een website zijn er nu ook Layars voor de Museumkijkwijzer. Die geven info over twee steden met veel musea. In Enschede vormt de Layar een ontdekkingstocht langs herinneringen aan de textielindustrie. De Arnhemse Layar biedt een rondje cultuur langs musea en publiekstoegankelijke monumenten.
· Een andere Layar laat bezoekers op hedendaagse wijze kennis maken met het rijke verleden van Nijmegen. Op 50 locaties verschijnen teksten, foto's en geluidsfragmenten over Nijmegen in de Romeinse tijd, middeleeuwen en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
· Met de Layar Langs Heilige Huisjes beleeft u religieus Twente en haar verhalen. Op tientallen plaatsen wordt verteld over onder andere religies in de stad, sagen, legenden, Mariakapellen, volksgeloof en het Kloosterpad. De Layars zijn gerealiseerd in samenwerking met Bureau Hanzesteden, Gelders Erfgoed, KCO, Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, het Twents Bureau voor Toerisme en Ordina.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor de redactie,