Ingezonden persbericht


Persbericht

Vrijdag 25 juni 2010

A+O verwerft 21,5 miljoen ESF-subsidie voor Metalektro

Leidschendam - A+O Metalektro haalt jaarlijks behoorlijk wat ESF-gelden binnen voor de Metalektrobranche. Het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds zet de subsidies in om haar bedrijven te ondersteunen in de opleiding en ontwikkeling van hun personeel. Zojuist werd bekend dat het Europees Sociaal Fonds ook A+O's lopende brancheaanvraag van 1,25 miljoen subsidieert.

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) kent subsidies toe voor het ontwikkelen van vaardigheden van de lager opgeleide beroepsbevolking. Metalektro-bedrijven kunnen via A+O individuele ESF-aanvragen doen om de kosten van personeelsontwikkeling te verlagen. Het branchefonds adviseert en begeleidt de bedrijven in hun aanvraag en bij de administratie die een ESF-project vereist. Door haar actieve inzet op ESF-subsidieaanvragen, heeft A+O aan metalektro-bedrijven in 2008 en 2009 in totaal al zo'n 21,5 miljoen euro aan ESF-subsidie uitgekeerd.

Brancheaanvraag
Het is de eerste keer dat A+O, net als een aantal andere fondsen in de sector, ook een brancheaanvraag heeft gedaan. Bedrijven met een kleinere opleidingsbehoefte of met weinig administratieve slagkracht om een individuele ESF-aanvraag in te dienen, kunnen zo toch in aanmerking komen voor de Europese subsidie. A+O fungeert als loket en neemt een groot deel van de administratieve rompslomp voor haar rekening.

De brancheaanvraag legt de focus op een dertiental specifieke opleidingen binnen het thema 'sociale innovatie op de werkvloer'. Hierbinnen vallen ook cursussen leidinggeven, communicatie en leantrainingen met nadruk op de kwaliteit van ontwikkelgesprekken. De ESF-subsidie dekt maximaal 40% van de cursus- en projectkosten. Daarbovenop vult A+O de subsidie van iedere aanvraag aan tot maximaal 75% van de kosten. De projectperiode loopt van 1 juli 2010 tot en met 31 juli 2011.

Betere inzetbaarheid
Om toekomstige innovaties mogelijk te maken, moeten medewerkers zich blijven ontwikkelen, zo vinden metalektro-bedrijven. Driekwart van deze bedrijven legt nadruk op een betere inzetbaarheid van personeel door aanvullende opleiding. Dit bleek uit de meest recente Arbeidsmarktmonitor die A+O halfjaarlijks laat uitvoeren. Naast vaktechnische vaardigheden, focussen bedrijven vooral op de ontwikkeling van softskills, communicatieve vaardigheden of coachend leiderschap. Thema's die bij uitstek door ESF worden gestimuleerd en vergoed.

Ontwikkeling
A+O stimuleert als bedrijfstakfonds voortdurend de ontwikkeling en opleiding van personeel in haar sector. Zij doet dit onder andere via de inzet van eigen en externe vergoedingen, arbeidsmarktinformatie en advies. ESF geeft subsidies uit binnen verschillende thema's waaronder sociale innovatie, arbeidsmarktperspectieven en jeugdwerkloosheid.


Noot voor redacties