Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gabriella Morroy wint stimuleringsprijs arts Maatschappij en Gezondheid

Amsterdam, 25 juni 2010 - Op 24 juni heeft Gabriella Morroy, deelnemer aan de opleiding Arts Maatschappij & Gezondheid van de NSPOH, de stimuleringprijs gewonnen. Zij ontving deze prijs voor haar onderzoek naar Q-koorts: "Q-quest I, een multidisciplinair onderzoek naar kosten, klachten en kwaliteit van leven van Q koorts patiënten." Jaarlijks kent de begeleidingscommissie Maatschappij & Gezondheid de stimuleringsprijs toe aan het meest waardevolle rapport, onderzoek of advies dat door een Arts M&G in het kader van zijn of haar opleiding is geproduceerd. De onafhankelijke deskundige jury bestond uit Dr. Jan Hendrik Richardus, ErasmusMC, Dhr. Frits Coumans, arts M&G en directeur van de GGD Rivierenland en Dr. Marc Soethout, Arts M&G, VUMC.

Waardevol onderzoek tijdens opleiding

De jury is van mening dat deze inzending een uitstekend voorbeeld is van sociaal geneeskundig onderzoek: "Het is een once-in-a-lifetime-opportunity om tijdens je opleiding zo'n onderzoeksvraagstuk tegen te komen met zoveel raakvlakken met alle aspecten van de opleiding. Gabriella Morroy van de GGD Hart voor Brabant in den Bosch heeft deze kans genomen en er ook echt iets van gemaakt. Ze laat op een gedegen wijze zien wat de populatie-impact is van deze uitbraak van Q-koorts. De beschrijving van de ziektegevallen is meer dan een beschrijving van klinische casus. Ze werkt op bevolkingsniveau de ziektelast uit op een wetenschappelijk niveau. Juist dat laatste is de taak van de Arts M&G.

De uitkomsten van het onderzoek hebben gevolgen voor de maatregelen die ingezet kunnen worden binnen de public health."

De jury vindt deze uitzending een heel mooi voorbeeld van academisering van de public health. Alle inzendingen van dit jaar laten zien dat het onderzoeksdeel van de opleiding tot Arts M&G waardevol is gebleken en tot goede resultaten heeft geleid.

Diplomauitreiking

De tien kandidaten die dit jaar hebben meegedongen naar de prijs, zijn in 2008 gestart met de 2e fase van hun opleiding Arts Maatschappij & Gezondheid. Winnares Gabrielle Morroy mag het geld besteden aan een wetenschappelijk buitenlands congres.

De uitreiking maakte deel uit van de feestelijke diplomering in het Planetarium aan de Gaasperplas, waarbij ook andere deelnemers aan beroepsopleidingen van de NSPOH hun diploma in ontvangst namen. Het plenaire gedeelte vond plaats in aanwezigheid van Niek Klazinga, hoogleraar sociale geneeskunde bij het AMC, in zijn hoedanigheid als decaan van de Academische Opleidingswerkplaats AMC/NSPOH.

Einde persbericht