Boekpresentatie en lezing: De macht is carnavalesk geworden


Boekpresentatie (Mis)reading Masquerades. Met een lezing door filosoof en cultuurcriticus Prof. Sylvère Lotringer

AMSTERDAM, 20100609 -- Op vrijdag 25 juni om 17.00 uur is filosoof en cultuurcriticus Prof. Sylvère Lotringer te gast bij beeldende kunstproducent If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution te Amsterdam. Lotringer zal een lezing geven ter gelegenheid van de presentatie van het boek (Mis)reading Masquerades. In zijn lezing getiteld Capital Carnaval zal Lotringer aan de hand van voorbeelden van wereldleiders, zoals Silvio Berlusconi en Nicolas Sarkozy, beargumenteren dat macht carnavalesk is geworden.

"Ironie en ongerijmdheid komen niet langer van onder, als ontlading van volkse onderbuikgevoelens of als resultaat van politieke subversie, het is omgedraaid: nu komen ze - opvallend genoeg - van boven. Het is niet langer de massa die zich identificeert met een hysterische leider (Hitler, Mussolini); het zijn de perverse leiders (Berlusconi, Sarkozy) die zich vereenzelvigen met de massa, en met vergelijkbare resultaten. Versnipperd en verspreid via sociale netwerken, is het de macht zelf die carnavalesk is geworden."

Sylvère Lotringer is oprichter van de Amerikaanse onafhankelijke uitgeverij Semiotext(e) en wordt wijd en zijd geprezen voor het introduceren van het werk van Franse theoretici zoals Gilles Deleuze en Jean Baudrillard bij het Engelstalig publiek. Hij is emeritus hoogleraar in Franse literatuur en wijsbegeerte aan de Columbia University, Jean Baudrillard hoogleraar aan de European Graduate School, en gasthoogleraar aan SciArc in Los Angeles. Zijn meest recente publicaties zijn Fous d'Artaud (Parijs: Sens et Tonka, 2003) en Overexposed (New York: Semiotext(e), 2007).

(Mis)reading Masquerades

De afgelopen twee jaar heeft If I Can't Dance de artistieke, culturele, sociale en politieke betekenissen van het concept van maskerade verkend vanuit een kritisch en interdisciplinair perspectief. Deze verkenning heeft gestalte gekregen in samenwerking met meer dan vijftig kunstenaars, curatoren, schrijvers en theoretici. (Mis)reading Masquerades bestaat uit een selectie van teksten uit verschillende vakgebieden waarin aandacht wordt besteed aan o.a. transgressie, gender identiteit en subversie, het gebaar, het carnavaleske, subjectivering, auteurschap en mimesis. Het boek bevat een verzameling bestaande teksten van Giorgio Agamben, Mikhail Bakhtin, Roland Barthes, Walter Benjamin, Homi K. Bhabha, Judith Butler, Gilles Deleuze & Felix Guattari, Jacques Derrida, Frantz Fanon, Michel Foucault, Francoise Frontisi-Ducroux, René Girard, Philippe-Alain Michaud, Fernando Pessoa, Peggy Phelan, Beatriz Preciado, Joan Riviere, Dieter Roelstraete, Suely Rolnik, Peter Stallybrass & Allon White en Michael Taussig. Internationaal gerenommeerde curatoren, auteurs en theoretici onder wie Lars Bang Larsen, Peggy Phelan, Steven ten Thije en Yann Chateigné Tytelman hebben een essay geschreven. Tevens leverden vijfentwintig kunstenaars die verbonden zijn aan het Piet Zwart Instituut (Rotterdam) en het Dutch Art Institute (Enschede) een bijdrage.

De uitgave van het boek (Mis)reading Masquerades markeert de afsluiting van Editie III - Maskerade. Gedurende een periode van twee jaar realiseerde If I Can't Dance in dit kader nieuwe producties met kunstenaars in samenwerking met, en gepresenteerd bij, de partner instituten de Appel arts centre (Amsterdam), Sala Rekalde (Bilbao), Project Arts Centre (Dublin), Overgaden Institute of Contemporary Art (Kopenhagen) en het Van Abbemuseum (Eindhoven).

(Mis)reading Masquerades. Frédérique Bergholtz en Iberia Pérez (red.),
2010, Revolver Publishing, Berlijn (www.revolver-books.de).
512 pagina's, ill., 23 x 15 cm, soft cover, Engels.
Grafisch ontwerp: Joris Kritis en Julie Peeters.
ISBN 978-3-86895-071-7. EUR 35.00

If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part of Your Revolution

If I Can't Dance produceert kunstprojecten en thematische programma's. Vanuit haar hoofdkwartier in Amsterdam ontwikkelt If I Can't Dance nieuwe producties met kunstenaars op basis van lange termijn samenwerkingsverbanden en presenteert deze op internationale podia. Een discursief programma, bestaande uit lezingen, symposia, reading groups en workshops, biedt deze projecten een theoretisch kader en licht hun actueel-maatschappelijke relevantie uit. Binnen het totaal van haar activiteiten legt If I Can't Dance zich toe op het onderzoeken van de evolutie en de verscheidenheid van performance binnen de hedendaagse kunst.

Zie voor meer informatie: www.ificantdance.org