Provincie Gelderland


DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE GEMEENTE HARDERWIJK, DE PROVINCIE GELDERLAND, ORANGE GAS EN VAN SCHERPENZEEL.

Arnhem, 17 juni 2010

OPENING EERSTE GROENGAS TANKSTATION IN HARDERWIJK

Op vrijdagmiddag 25 juni openen klimaatgedeputeerde Annelies van der Kolk en wethouder Rob Daamen van Harderwijk het groengasstation van Van Scherpenzeel en Orange Gas. Inmiddels zijn ook andere bestaande aardgastankstations overgestapt op groengas. Na Nijmegen, Doetinchem, Arnhem, Apeldoorn, Zutphen en Tiel is dit de zevende plaats in de provincie Gelderland waar automobilisten groengas of aardgas kunnen tanken. In 2012 zal er een landelijk dekkend netwerk zijn van honderdtwintig groengasvulpunten.

De provincie Gelderland en de gemeente Harderwijk willen ondernemers en wagenparkbeheerders helpen bij de overschakeling naar een groen wagenpark. De provincie verzorgt gratis adviesgesprekken voor ondernemers en wagenparkbeheerders die willen overstappen op groengas of een andere schone brandstof. Het groengastankstation in Harderwijk is mede door subsidie van de provincie Gelderland tot stand gekomen. De gemeente Harderwijk biedt wagenparkscans aan. Met deze scan wordt het wagenpark doorgelicht om te kijken voor welke voertuigen er schonere alternatieven beschikbaar zijn.

Van aardgas naar groengas
Groengas is de brandstof van de toekomst. Groengas ontstaat bij het vergisten van biomassa (mest, GFT). Groengas is beter voor milieu en portemonnee: minder CO2 uitstoot, 95% minder fijnstof, tot 1,5 x goedkoper dan diesel en tot wel 2,5 x goedkoper dan benzine! Verder is de bijtelling voor een aardgasauto slechts 20%.

Groengas goedkoop
Groengas wordt gewoon aan de pomp getankt. Het heeft dezelfde samenstelling als CNG (compressed natural gass, de vakterm voor aardgas als autobrandstof), wat betekent dat de overstap van CNG naar groengas moeiteloos is. Er zijn al veel fabrieksklare aardgasmodellen te koop, waarin je dus ook op groengas kunt rijden. Groengas is veilig: het is niet explosief zoals LPG en verwaait meteen als het vrijkomt. Groengas is net zoals aardgas bovendien goedkoper dan diesel en benzine.

Interesse in een gratis advies?
Gelderse ondernemers kunnen voor een gratis advies over hun wagenpark en het rijden op schone brandstoffen, bellen met FUELswitch-consulent André Springveld op 026 - 353 76 81. Meer informatie staat op www.fuelswitch.nl.


Noot voor redacties