Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 9 juni 2010

DRUK met INKT! ­ Expositie van werk van cursisten en vrije werkers uit het Grafisch Museum

Van 25 juni t/m 29 augustus 2010 is in het Grafisch Museum de expositie 'DRUK met INKT' te zien met daarin werken in houtdruk, zeefdruk en Werkmantechnieken van vrije werkers en cursisten die onder leiding van drie ervaren kunstenaars de technieken leren of hebben geleerd en daarbij tot indrukwekkende kunstwerken komen die zij deze zomer voor het eerst aan het grote publiek laten zien.

In het het gereconstrueerde atelier van H.N. Werkman in het Grafisch Museum vinden wekelijks cursussen houtdruk, zeefdruk en Werkmantechnieken plaats onder leiding van respectievelijk Marjolein Terwindt-Wetterauw, Miranda Hesseling en Bart Vromans. In korte tijd leren de cursisten al zeer indrukwekkend werk maken. Sommige cursisten raken zelfs zo ervaren dat ze zelfstandig in het museum komen werken. Deze zomer krijgen de cursisten en vrije werkers de kans hun werken aan het grote publiek te tonen

HOUTDRUK Met gutsen en messen worden delen van een houten plank lager gemaakt. De vlakken en lijnen die overblijven worden ingesmeerd met inkt en met behulp van een drukpers afgedrukt op papier. Zo wordt een serie prenten ­ houtdrukken ­ gemaakt.
(Deelnemende cursisten: Maria Visser, Jos Verheij, Ida van der Weij, Frans Aussems, Kees Canters, Richard Lappöhn, Edda Kammenga, Andrys Stienstra, Greetje Ploeg, Cor Mellema, Fiona Zondervan, Koen Verbeek, Klaas Damstra en Tiny Hansel)

ZEEFDRUK In de jaren dertig kwam de zeefdruk tot bloei in de Verenigde Staten. De techniek werd vooral toegepast door huis- en reclameschilders die op eenvoudige wijze drukwerk vervaardigden. In de jaren zestig werd de techniek geadopteerd door Pop Art-kunstenaars. (Deelnemende cursisten: Harma Zant, Lotte Wijnroks, Atie te Velde en Alko Schoenmaker)

WERKMANTECHNIEK Hendrik Nicolaas Werkman was drukker en kunstenaar. In zijn 'druksels' hanteerde hij zijn typografische materialen op ongebruikelijke wijze: hij bracht drukinkt met een inktrol rechtstreeks op het papier aan, stempelde letters en lijnen en werkte met sjablonen.
(Deelnemende cursisten: Marlijn Groenewegen, Barbara van Haaften, Claartje van Leeuwen, Joke Potjewijd en Martin Sikkens; deelnemende vrije werkers: Steven Meijer, Marion Mencke, Baukje Schaafsma, Aafje Wamsteker en Janna Spiekhout)

In het Grafisch Museum vinden geregeld workshops en demonstraties plaats in de genoemde technieken. Meer informatie daarover vindt u op de website: www.grafischmuseum.nl

Het Grafisch Museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Het museum bevindt zich aan de Rabenhauptstraat 65 in Groningen (aan de achterzijde van het Centraal Station, te bereiken via het perron). Voor meer informatie kunt u bellen: 050-5256497 of kijken op de website: www.grafischmuseum.nl

---